lördag 10 september 2016

Polis utreder inte inlåst turist på Sólheimasandur

En spansk turist krävdes på 800 euro för att bli utsläppt från Sólheimasandur. Men polis kommer inte att utreda saken. Markägarens beslut att stänga området för trafik och att låsa infarten med hänglås för att därefter kräva ersättning för överträdelser var inte olagligt. Turisten kommer nu att vända sig till ambassaden för att få hjälp, rapporterar RÚV.

Flygplansvraket på Sólheimasandur mellan Skógar och Vík í Mýrdal har blivit en allt populärare turistattraktion. Trots att det funnits en led fram till planet har många besökare kört vid sidan om den. I våras tröttnade markägarna på överträdelserna och spärrade av infarten.

Det är fortfarande gratis att besöka vraket, men den som vill se flygplanet får gå tre kilometer från ringvägen.

I samband med att avspärrningen var upplåst passade nyligen en spansk turist på att köra hela vägen till vraket. När han kom tillbaka var passagen låst med hänglås. Han ringde polis som satte honom i kontakt med markägaren. Beskedet han fick var att han var tvungen att betala 800 euro för att bli utsläppt.

Mannen valde att betala. På kvittot ska det enligt RÚV ha stått att han betalat för en tur med snöskoter.

Mannen medgav att han struntat i förbudsskyltarna och kört ut på Sólheimasandur. Han vände sig ändå på nytt till polis eftersom han ansåg att markägaren inte hade rätt att ta ut en så hög avgift för överträdelsen.

Men polisen kommer enligt RÚV inte att utreda händelsen. Markägaren har rätt att förbjuda trafik och förbudet meddelades genom tydlig skyltning. Vidare har markägaren rätt att ta ut avgifter. Alltså finns det ingen misstanke om att något brott kan ha begåtts.

Mannen tänker därför vända sig till Spaniens ambassad. Han anser att avgiften på 800 euro är orimlig. Det gör även Kjartan Magnússon, vd för den biluthyrare som mannen anlitat. Han säger att turisten gjorde fel, men att misstaget inte rättfärdigar markägarens beteende:
"Jag förstår bonden mycket väl, men det får inte gå till på detta sätt. ... Vägen borde vara tillräckligt bra för en formel 1-bil sett till detta priset."
Här kan du läsa mer om turisten som fick sin bil inlåst på Sólheimasandur.