onsdag 14 september 2016

Ragnheiður Elín Árnadóttir lämnar politiken efter valfiasko

Fiaskot i provvalet blir slutpunkten på Ragnheiður Elín Árnadóttirs politiska karriär. Efter att ha siktat på att för tredje gången leda Självständighetspartiets lista i den södra valkretsen slutade hon bara på fjärde plats. Därför tar hon nu beslutet att lämna politiken. Det skriver den avgående näringsministern på Facebook.

Som näringsminister har Självständighetspartiets Ragnheiður Elín Árnadóttir haft en mycket tung mandatperiod. Allt fler islänningar tappar tålamodet med den ökande turismen samtidigt som allt fler kommuner och markägare klagar över otillräckliga bidrag från staten.

Ragnheiður Elín Árnadóttir anser att hon löst turismfrågorna på bästa sätt. Av provvalet att döma är det ingen särskilt utbredd uppfattning. Inför valet var det många som uppenbarligen identifierade en svag ledare och utmanade henne därför.

Trots att hon siktade på listans första plats - en position som hon haft de två senaste mandatperioderna - slutade Ragnheiður Elín Árnadóttir bara fyra. Före sig hade hon Páll Magnússon, Ásmundur Friðriksson och Vilhjálmur Árnason. Resultatet kan inte beskrivas på annat sätt än ett fiasko för näringsministern.

Nu skriver Ragnheiður Elín Árnadóttir på Facebook att hon väljer att lämna politiken. Bakgrunden är det svaga resultatet i helgens provval:
"Jag gratulerar den nya ledaren till segern. På honom väntar uppgiften att leda denna storartade valkrets, som är full av möjligheter och osedvanligt goda människor som det har varit fantastiskt att arbeta med."
Ragnheiður Elín Árnadóttirs avhopp innebär att Unnur Brá Konráðsdóttirs chanser att behålla sin plats i alltinget. Hon siktade på att ta andra platsen på listan men slutade femma.

Här kan du läsa mer om Självständighetspartiets provval.