onsdag 14 september 2016

Rekordlåg isländsk arbetslöshet för tredje månaden i följd

För tredje månaden i följd var arbetslösheten på Island 2 procent under augusti. Det är den lägsta nivån sedan landet drabbades av finanskraschen för snart åtta år sedan. Under september kan andelen arbetslösa för första gången sedan 2008 sjunka under 2 procent. Det uppger Vinnumálastofnun i en prognos.

I snitt var 3 553 islänningar utan jobb under augusti, en minskning med 117 personer jämfört med juli. Nedgången var dock inte tillräcklig för att arbetslösheten skulle sjunka under 2 procent. Tredje månaden i följd ligger den kvar på just 2 procent.

Förra året sjönk arbetslösheten med 0,2 procent i september. Vinnumálastofnun skriver i en prognos att utvecklingen kan bli densamma i år. I så fall skulle arbetslösheten på Island för första gången sedan 2008 sjunka under 2 procent.

Med 2,3 procent inskrivna som arbetssökande har Reykjavíkområdet den största arbetslösheten i landet. Andelen arbetslösa var lika hög i juli. Därefter följer Suðurnes med en arbetslöshet på 1,7 procent (oförändrat), Norðurland eystra 1,6 procent (oförändrat), Västfjordarna 1,4 procent (-0,2), Suðurland 1,3 procent (oförändrat), Austurland 1,1 procent (-0,1), Vesturland 1,1 procent (oförändrat) och Norðurland vestra 1 procent (+0,1).

Nio isländska kommuner hade full sysselsättning under augusti: Helgafellssveit och Skorradalshreppur i Vesturland, Árneshreppur, Kaldrananeshreppur och Strandabyggð i Västfjordarna, Skagabyggð i Norðurland vestra, Borgarfjarðarhreppur och Fljótsdalshreppur i Austurland samt Mýrdalshreppur i Suðurland.

Bland män var arbetslösheten under augusti 1,5 procent. Bland kvinnor var motsvarande siffra 2,5 procent.

Av det totala antalet arbetslösa var det 52 procent som varit utan jobb i minst ett halvår. Hälften av dessa hade saknat sysselsättning i minst ett helt år.

Var femte arbetslös under augusti var inte isländsk medborgare. Av de utländska medborgarna som sökte jobb på Island var var sjätte polack.

Här kan du läsa mer om arbetslösheten på Island.