torsdag 1 september 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kan utmanas dubbelt

I den egna valkretsen utmanas Sigmundur Davíð Gunnlaugsson av Höskuldur Þórhallsson. Och i ordförandevalet kan han komma att utmanas av Eygló Harðardóttir. Framstegspartiets ledare Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kämpar för sitt politiska liv. Men internt är det många som anser att han bränt sitt sista förtroendekapital.

I våras avgick Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som statsminister sedan det blivit känt att han varit delägare i bolaget Wintris Inc. i skatteparadiset Brittiska Jungfruöarna. Hittills har han dock klamrat sig kvar vid uppdraget som ledare för Framstegspartiet. Hans avsikt är att leda partiet i det kommande valet till alltinget.

Framstegspartiets opinionssiffror har mer än halverats sedan valet 2013. Inte minst är förtroendet för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson svagt. I det egna partiet har han på sina håll alltjämt ett starkt stöd, men det finns också många som befarar att han kommer att bli ett rejält sänke i en valrörelse.

Hittills har självkritiken från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson varit närmast obefintlig. I stället hävdar han att han lurades in i en fälla där målet var att skada honom och partiet. Han har i intervjuer sagt sig ha belägg för konspirationsteorierna. Hittills har han dock inte redovisat några sådana.

Inte heller har han besvarat några relevanta frågor om engagemanget i Wintris Inc. Några fler frågor kommer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte heller att besvara. Det skriver hans assistent i ett mejl till Kjarninn.

Det innebär att allmänheten inte får veta när Wintris Inc. blev fordringsägare i de kraschade bankerna. Inte heller har han visat upp några självdeklarationer som bevisar att han skattat för Wintris Inc. Av någon anledning har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson valt att offentliggöra deklarationer för åren efter att han var delägare i bolaget. De intressanta deklarationerna var dem som han lämnade in när var delägare.

Bakom kulisserna har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kämpat för att partiet inte ska välja ny ledning före nästa val. I den nordöstra valkretsen, som är hans egen, fick han med sig en knapp majoritet. Men efter beslut i motsatt riktning i södra, sydvästra och nordvästra valkretsarna står det klart att det blir ett partiledarval före alltingsvalet.

Någon motkandidat finns inte i dagsläget. Många hade hoppats på att vice ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson skulle ta över ordförandeskapet, men han tänker inte ställa upp. Det gör heller inte utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir. Bägge hade haft mycket goda chanser att besegra Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Däremot ryktas det om att socialminister Eygló Harðardóttir i det tysta undersöker förutsättningarna för att utmana Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Men i en duell vore det långt ifrån säkert att hon skulle vinna. Hon tillhör Framstegspartiets socialliberala falang som har tryckts tillbaka när Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fört partiet i en högerpopulistisk riktning.

Men detta är också en av Eygló Harðardóttirs stora fördelar. Med henne som ledare står dörren öppen för ett samarbete med åtminstone Socialdemokraterna, Renässans, Ljus framtid och Piratpartiet. Några sådana möjligheter finns inte med Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som ordförande. Inom oppositionen är han lika avskydd för sin politik som för sin personlighet.

I dagsläget förefaller det osannolikt att den nuvarande regeringen - en koalition mellan Framstegspartiet och Självständighetspartiet - skulle få nytt förtroende. För Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är läget lika besvärligt där. Förhållandet till Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson är uselt. Enligt Kjarninn har de inte talat med varandra sedan han avgick som statsminister för fem månader sedan. Om opinionen skulle vända vore förutsättningarna för ett nytt samarbete betydligt bättre med en ny ledare.

Precis som 2013 kommer Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att kandidera i den nordöstra valkretsen. Han är skriven på en ödegård nordväst om Egilsstaðir, en plats där han knappt satt sin fot. Det ryktades länge att han detta val skulle ställa upp i någon av valkretsarna i Reykjavik. Stödet för Framstegspartiet är dock lägst i huvudstaden och sannolikheten hade varit stor för att han skulle bli av med sin plats i alltinget. I den nordöstra valkretsen har partiet ett av sina starkaste fästen.

I kampen om förstaplatsen på valsedeln utmanas han av alltingsledamoten Höskuldur Þórhallsson. De två har inte haft den bästa relationen sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med knapp marginal besegrade honom i ordförandevalet 2009. Fyra år senare vann han dessutom kampen om förstaplatsen på listan.

I ett brev till partimedlemmar i regionen, som Vikudagur tagit del av, skriver Höskuldur Þórhallsson att det bästa för partiet var om Sigurður Ingi Jóhannsson skulle överta ordförandeskapet. Han motiverar det med att partiet förlorat väljarnas förtroende i samband med turerna kring Wintris Inc.

Beslut om en årsstämma fattas vid partistyrelsemötet i Akureyri den 10 september. I valkretsen södra Reykjavík kommer Framstegspartiets lista att toppas av Lilja Alfreðsdóttir. I norra Reykjavík blir översta namnet Karl Garðarsson.

Här kan du läsa mer om turerna kring Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.