fredag 2 september 2016

Självständighetspartiet störst på Island med liten marginal

Självständighetspartiet fortsätter att ha ett litet försprång till Piratpartiet. Men avståndet mellan partierna är inte större än att det ligger inom felmarginalen. Renässans fortsätter att växa och är nu fjärde största parti i landet. Däremot hamnar Ljus framtid allt längre från femprocentsspärren. Det visar en opinionsmätning utförd av Gallup.

De senaste månaderna har Självständighetspartiet och Piratpartiet varit i princip jämnstora i Gallups väljarbarometrar. För andra månaden i följd är Självständighetspartiet större - men avståndet ligger alltså inom den statistiska felmarginalen.

Självständighetspartiet får 26,3 procent, en ökning med 0,1 procentenheter jämfört med Gallups julimätning. Piratpartiet ökar med 0,5 procentenheter till 25,8 procent.

Gröna vänstern lyfte i opinionen i samband med vårens regeringskris och behåller till stor del det ökade stödet. Partiet får nu 16,2 procent, en nedgång med 0,6 procentenheter.

Nybildade Renässans får sin hittills bästa opinionssiffra hos Gallup: 10,6 procent. Det är en ökning med 1,6 procentenheter. Partiet, som i det kommande alltingsvalet avser att ställa upp i samtliga sex valkretsar, är nu fjärde störst i landet.

Framstegspartiet backar 0,9 procentenheter till 9 procent medan Socialdemokraterna ökar 0,3 procentenheter till 8,3 procent. Nedanför procentsspärren till alltinget återfinns Ljus framtid med 2,9 procent, en tillbakagång med 1,3 procentenheter.

För första gången särredovisas Isländska folkfronten. Partiet får 0,6 procent.

Om detta vore ett val skulle Piratpartiet och Självständighetspartiet få sjutton mandat var. De skulle också - som enda partier - kunna bilda en tvåpartikoalition med varandra. Gröna vänstern får elva mandat, Renässans får sju mandat, Framstegspartiet får sex mandat och Socialdemokraterna får fem mandat.

Piratpartiet är störst i de tre storstadsvalkretsarna: norra och södra Reykjavík samt den sydvästra valkretsen. I samma valkretsar skulle Framstegspartiet bli helt utan mandat. Gröna vänstern har sitt starkaste stöd i den nordöstra valkretsen. Socialdemokraterna går sämst i norr och blir utan mandat i såväl den nordöstra som den nordvästra valkretsen. Självständighetspartiet är störst i de tre landsbygdsvalkretsarna.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.