tisdag 13 september 2016

Turbulent när favoriter segrade i Piratpartiets provval

Birgitta Jóns­dótt­ir, Jón Þór Ólafs­son och Ásta Helga­dótt­ir toppar Piratpartiets listor i landets tre största valkretsar. I söder blir partigrundaren Smári McCarthy toppkandidat och i nordost läraren Einar Aðalsteinn Brynjólfsson. I nordväst blir det Eva Pandora Baldursdóttir som leder listan efter en rad underliga turer kring provvalet.

Efter beskedet i april om ett nyval till hösten har Piratpartiet backat i opinionen. Under de senaste fem månaderna har var tredje väljare övergett partiet. Trots det har Piratpartiet goda möjligheter att bli störst i landet på valdagen den 29 oktober.

Uppsvinget i opinionen har inte bara resulterat i betydligt fler medlemmar. Intresset för att kandidera i partiets provval var stort. Däremot var inte intresset för att rösta lika stort bland medlemmarna. I den nordöstra valkretsen var det till exempel bara 78 personer som röstade i provvalet.

I den nordvästra valkretsen var provvalet sällsynt turbulent. Där var det 66 medlemmar av 95 deltagande som lade sin röst på Þórður Guðsteinn Pétursson som toppkandidat. Men snart fick valet skarp kritik.

Þórður Guðsteinn Pétursson anklagades för att ha brutit mot det interna regelverket genom att ha fått släktingar och bekanta att gå med i partiet för att rösta på honom. Valnämnden kontrollerade vilka som röstat på honom. Den konstaterade att 18 av rösterna på Þórður Guðsteinn Pétursson inte hade gjort några val för övriga platser på listan.

Þórður Guðsteinn Pétursson medgav själv att han utöver sina syskon fått upp till ett trettiotal bekanta att gå med i partiet med syftet att rösta på honom. Han nekade dock till att ha brutit mot några regler.

Något regelbrott hade heller inte ägt rum. Enligt Piratpartiets interna utredning hade de etiska reglerna klubbats den 10 juli. De trädde i kraft 30 dagar senare. Provvalet började den 8 augusti. För att ha rätt att delta måste personen ha varit medlem i minst 30 dagar, alltså inte ha gått med senare än den 9 juli.

Nämnden ansåg att Þórður Guðsteinn Pétursson visserligen hade värvat medlemmar för att de skulle ha röstat på honom. Men det hade alltså gjorts innan reglerna förbjöd något sådant. Ändå bestämde partiledningen att provvalet skulle göras om - något som fick Þórður Guðsteinn Pétursson att hoppa av.

Civilekonomen Eva Pandora Baldursdóttir gick i stället segrande ur provvalet. I den första - och ogiltigförklarade - omgången slutade hon fyra. Tvåa blev Gunnar I. Guðmundsson, trea Gunnar Jökull Karlsson, fyra Ei­rík­ur Þór Theódórsson, femma Vig­dís Páls­dótt­ir och sexa Þor­geir Páls­son.

Piratpartiets hantering av provvalet fick hård kritik. En som gick till angrepp mot partiet var Árni Páll Árnason, alltingsledamot för Socialdemokraterna. I parlamentet sade han att partiledningen tycktes redo att gå långt för att få de egna favoriterna överst på listorna. Árni Páll Árnason sade vidare att Þórður Guðsteinn Pétursson knappast varit ensam om att få närstående att gå med i något parti.

Vidare kritiserade Árni Páll Árnason att Piratpartiet enligt honom brutit valhemligheten och kartlagt hur Þórður Guðsteinn Péturssons närstående röstat. Dessutom ifrågasatte han argumentet att många av dem som röstade på honom inte röstade på någon annan kandidat. Om samma resonemang skulle användas konsekvent skulle även Birgitta Jónsdóttir försvinna från partiets lista i norra Reykjavík.

I talarstolen fick Árni Páll Árnason mothugg av piratpartister. Bland annat sades det att det ändå inte var möjligt att hemlighålla röster på nätet.

Även i den nordöstra valkretsen var det turbulent. Här hade journalisten Björn Þorláksson siktat på en plats högt upp på listan, men han slutade som sjua. Efteråt tackade han nej till en plats på valsedeln och sade att partitoppen försökte lyfta fram sina egna favoriter till de översta platserna på listorna.

I nordost toppas listan av Einar Aðalsteinn Brynjólfsson följd av Guðrún Ágústa Þórdísardóttir, Hans Jónsson, Gunnar Ómarsson, Sævar Þór Halldórsson och Helgi Laxdal. Av de sex översta namnen är alltså bara en kvinna.

I södra valkretsen blir partiets toppkandidat grundaren Smári McCarthy, en position han hade även på Piratpartiets valsedel i valet 2013. Tvåa blev Oktavía Hrund Jónsdóttir, trea Þórólfur Júlían Dagsson, fyra Álfheiður Eymarsdóttir, femma Elsa Kristjánsdóttir och sexa Kristinn Ágúst Eggertsson.

I landets tre tyngsta valkretsar blir det personer med erfarenhet från alltinget som toppar de olika listorna. Flest röster i provvalet fick Birgitta Jónsdóttir Hon toppar listan i norra Reykjavík. Därefter följer Björn Leví Gunnarsson, Halldóra Mogensen, Katla Hólm Vilbergs- og Þórhildardóttir, Snæbjörn Brynjarsson och Lilja Sif Þorsteinsdóttir.

I södra Reykjavík blir Ásta Guðrún Helgadóttir översta namnet. Hon följs av Gunnar Hrafn Jónsson, Viktor Orri Valgarðsson, Olga Cilia, Arnaldur Sigurðarson och Dóra Björt Guðjónsdóttir.

I den viktiga sydvästra valkretsen blir det asfaltläggaren Jón Þór Ólafsson, som avsade sig sin plats i parlamentet för bara ett drygt år sedan, som toppar listan. Han följs av Þórhildur Sunna Ævarsdóttir, Andri Þór Sturluson, Sara E. Þórðardóttir Oskarsson, Þór Saari och Sigurbjörg Erla Egilsdóttir.

Þór Saari satt i alltinget förra mandatperioden för Medborgarrörelsen och Rörelsen. Inför valet 2013 arbetade han för Gryning utan att ställa upp i val. Inför nyvalet bytte han alltså till Piratpartiet.

Här kan du läsa mer om Þór Saari.