lördag 1 oktober 2016

Allt färre jordskalv vid Katla - beredskap kvar under helgen

Illustration: Veðurstofa Íslands
Jordskalvssvärmen vid Katla är över. Något jordskalv har inte skett vid Mýrdalsjökull under de fem senaste timmarna. Det finns inte heller några tecken på vulkanisk aktivitet. Den förhöjda beredskapen i området kvarstår under helgen. Ett beslut om beredskapsnivå tas på måndag när Almannavarnirs vetenskapliga råd träffas på nytt.

Klockan 9 i morse lokal tid inträffade ett jordskalv med epicentrum nära Hábunga vid Mýrdalsjökull. Sedan dess har inga jordskalv registrerats i anslutning till Katla. Den jordskalvssvärm som började i torsdags ser ut att vara över. Under natten mot lördagen och morgonen inträffade 23 jordskalv. Det kraftigaste hade en magnitud på 2,7.

Den förhöjda beredskapen i området kommer att gälla hela helgen. Ett nytt beslut tas på måndag när Almannavarnirs vetenskapliga råd träffas. Om inte läget förändras vid Katla talar dock allt för att beredskapen åter sänks till normal nivå.

Under de två dygn som jordskalvssvärmen varade inträffade närmare 400 jordskalv. De kraftigaste skalven hade en magnitud på 3,6. De största skalven kändes bland annat i Þórsmörk väster om Mýrdalsjökull.

En stor majoritet av skalven var grunda. Experter tror att jordskalvssvärmen har koppling till magmarörelser i Katlas magmakammare. Några rörelser i jordskorpan som kan knytas till vulkanisk aktivitet har inte registrerats.

I glaciärälven Múlakvísl har vattenståndet de senaste dagarna varit något högre än normalt. Även vattnets elektriska ledningsförmåga har varit förhöjd. Det tyder på att vattnet härstammar från geotermiskt aktiva områden i Mýrdalsjökull. Nu är såväl vattenståndet som den elektriska ledningsförmågan på väg ned.

Här kan du läsa mer om Katla.