fredag 21 oktober 2016

Avgift införs för parkeringsplatser vid Sólheimajökull

I vår ansluter sig markägarna vid Sólheimajökull till de platser på Island där det inte längre är gratis att parkera. På parkeringsplatsen inte långt från glaciärens fot har nu arbetet börjat med att sätta upp parkeringsmätare. Hur mycket det kommer att kosta att ställa bilen vid Sólheimajökull är ännu inte klart.

Sólheimajökull har de senaste åren blivit en allt populärare turistattraktion. Sedan lång tid tillbaka används denna utlöpare från Mýrdalsjökull av flera turismföretag för isklättring.

I takt med att glaciären smälter bildas också en lagun av smältvatten vid vulkanens fot. Allt fler turister besöker området för att beskåda lagunen och promenera fram till glaciärens början. Dessutom har den gamla grusvägen ersatts av en asfalterad väg som är betydligt snällare mot besökarnas bilar.

Både isklättring och den växande smältvattenslagunen lockar dagligen stora mängder turister till Sólheimajökull. Under högsäsong kan parkeringsplatsen ibland vara helt full.

Isklättring är ett ganska dyrt nöje. Men att gå ända fram till glaciären och att beskåda lagunen kostar ingenting. Nu tänker markägarna i stället börja ta betalt för att parkera på platsen.

Arbetet med att installera parkeringsmätare har redan börjat. Tanken är att parkeringsavgifter ska införas den 1 maj nästa år. Vad det kommer att kosta att ställa bilen vid Sólheimajökull är inte klart. Parkeringsmätarna ska till sitt utseende efterlikna pelarbasalt för att smälta in i miljön.

Det kommer att gå att betala avgiften med bland annat kredit- och betalkort. Även QR-kod kommer att fungera.