söndag 2 oktober 2016

Framstegspartiets ledare anklagas för mötesdiktatur

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har i dag goda chanser att omväljas till Framstegspartiets ledare. Samtidigt kommer hård kritik mot honom från partiets innersta krets. Alltingsledamoten Ásmundur Einar Daðason anklagar honom för att styra möten med diktatoriska fasoner. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hävdar att detta inte är sant.

Splittringen inom Framstegspartiet är närmast total inför dagens val av partiledning. Tonläget mellan anhängare av ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och vice ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson har blivit allt hätskare. Även Vilhelm Úlfar Vilhelmsson kandiderar till ordförande, men kommer inte att få många röster.

Dagordningen inför den extrakongress som nu pågår beslutades i sista stund. I det förslag var det bara Sigmundur Davíð Gunnlaugsson som skulle tala. Varken Sigurður Ingi Jóhannsson eller några andra ministrar hade fått talartid. Så småningom fick de en kvart var medan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson gav sig själv en hel timme.

Ásmundur Einar Daðason, alltingsledamot som länge också var Sigmundur Davíð Gunnlaugssons assistent, begärde i går ordet för att berätta om hur det gick till när dagordningen klubbades i partiets verkställande utskott. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ville inte diskutera några som helst ändringar av programmet:
"När det talades om att diskutera dagordningen för denna partikongress så stod ordföranden upp och sade 'Detta möte är avslutat' och gick ut. Partisekreteraren Eygló Harðardóttir gick efter honom och sade 'Vi måste kunna komma överens om hur dagordningen ska se ut'. ... Då sades några väl valda ord och det smälldes i dörrar. ... Jag vill berätta detta här eftersom alla har talat om kompromissvilja och ödmjukhet. Vid detta möte inträffade något som jag aldrig upplevt tidigare. Jag har aldrig tidigare upplevt att av den människa som leder ett möte bli tillfrågad om vad jag tänker säga innan jag ber om ordet, och att jag inte får ordet om jag talar om vissa saker."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson hade i sitt timslånga tal sagt att skulle bli bättre på att lyssna på partiets gräsrötter och visa större ödmjukhet. Samtidigt hävdade han på nytt att han själv och partiet fallit offer för en konspiration när hans delägarskap i skatteparadisbolaget Wintris Inc. avslöjades.

Nu svarade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i lördagens sista anförande med att anklaga Ásmundur Einar Daðason för att sprida osanningar. Ásmundur Einar Daðason skrev senare på Facebook att det fanns flera inom det verkställande utskottet som kunde intyga att det han sagt var sant.

Uppgifter om att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnat mötet och sagt sig ha egen bestämmanderätt över dagordningen hade redan tidigare förekommit i medierna. För flera närvarande ska hans agerande vid mötet ha blivit kulmen på den förtroendespricka som skapades när han i våras på egen hand försökte upplösa alltinget.

Sigmundur Davíð Gunnlaugssons tal blev också det enda som direktsändes över nätet. När Sigurður Ingi Jóhannsson inledde sitt tal bröts sändningen.

Fiske- och jordbruksminister Gunnar Bragi Sveinsson var den enda ministern som tog upp ordförandevalet i sitt tal. Han deklarerade som tidigare sitt stöd för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Eygló Harðardóttir, Sigrún Magnúsdóttir och Lilja Alfreðsdóttir valde att inte nämna partiledarstriden.

Valet av ledning börjar i dag klockan 11.30. Enligt Stundin, som är på plats på kongressen, tyder stämningen bland delegaterna på att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kommer att få nytt förtroende som ledare för Framstegspartiet.

Uppdatering: Lilja Alfreðsdóttir meddelar på Facebook en timme före valet att hon kandiderar till posten som vice ordförande. Det gör även Eygló Harðardóttir, men bara om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson förlorar omröstningen om ordförandeposten. Jón Björn Hákonarson kandiderar till uppdraget som partisekreterare.

Här kan du läsa mer om partiledarstriden inom Framstegspartiet.