tisdag 4 oktober 2016

Myndighet slopar inte förhöjd beredskap vid Katla

Illustration: Veðurstofa Íslands
Väg 221 till Sólheimajökull har öppnats på nytt och det är åter tillåtet att ge sig upp på glaciären. Men den förhöjda beredskapen vid Katla kvarstår trots att förra veckans jordskalvssvärm är över. Efter en sommar med ovanligt många skalv anser Almannavarnirs vetenskapliga råd att ett nära förestående utbrott inte kan uteslutas.

Inom loppet av två dygn skakade närmare 400 jordskalv glaciären Mýrdalsjökull på södra Island. De flesta skalven hade sitt epicentrum nära vulkanen Katlas krater. Men sedan i lördags morse har det varit lugnt vid Katla.

Det har nu gått tre dygn sedan jordskalvssvärmen - den kraftigaste vid Katla på många år - upphörde. Under söndagen och måndagen registrerades totalt tio mindre skalv i området. Det största hade en magnitud på 2,0.

Polisen beslutade i går morse att på nytt öppna väg 221 till Sólheimajökull - en utloppsglaciär från Mýrdalsjökull - för trafik. Samtidigt hävdes förbudet mot att ge sig upp på glaciären.

Men Almannavarnir häver inte den förhöjda beredskapen i området. Skälet är att jordskalven i sommar har varit betydligt fler än normalt. Förra veckans jordskalvssvärm har inte utlöst några synliga förändringar. Skalven kan enligt Almannavarnirs vetenskapliga råd vara kopplade till grunda magmarörelser.

Jordskalven brukar öka i antal i synnerhet mot sommarens slut. Då är avsmältningen från glaciären som störst. Att istäckets tyngd minskar påverkar inte bara jordskalven, utan samma fenomen skulle också kunna göra det något lättare för magma att söka sig uppåt i berget. Att det kommer in smältvatten i det vulkaniska systemet är också något som skulle kunna påverka.

Traditionellt har Katla ofta haft utbrott på hösten.

Almannavarnirs bedömning är att jordskalvssvärmen är slut. Det är dock inte otänkbart att jordskalven skulle börja på nytt. Därför väljer myndigheten att behålla den förhöjda beredskapen tills det gått en längre period av liten aktivitet.

Av samma skäl behålls gul färgkod för flygtrafik i området. Färgkoden betyder att vulkanen är mer aktiv än normalt, men att det inte finns några tecken på att ett utbrott skulle vara nära förestående.

I helgen installerades mätinstrument på två nya platser för att kunna följa utvecklingen vid Katla med större noggrannhet. Det är dock något som blir allt svårare när de första höststormarna kommer. Kraftiga oväder påverkar mätutrustningen och försämrar dess noggrannhet. Eftersom Katla är belägen 1 512 meter över havet träffas området av alla lågtryck som drabbar södra Island.

Här kan du läsa mer om Katla.