lördag 15 oktober 2016

Piratpartiet fortsätter rasa - nu tredje störst på Island

Piratpartiets ras i opinionen fortsätter. Stödet för partiet är nu nere på 17,5 procent. Det innebär att både Självständighetspartiet och Gröna vänstern nu är större. Piratpartiets sympatisörer är dessutom den grupp där flest överväger att inte rösta i det kommande valet till alltinget. Det visar en opinionsmätning utförd av Félagsvísindastofnun på uppdrag av Morgunblaðið.

På bara en vecka har stora förändringar skett i väljarsympatierna inför alltingsvalet den 29 oktober. Självständighetspartiet behåller ställningen som Islands största parti, men backar hela 4,5 procentenheter jämfört med föregående mätning. Partiet får nu 21,5 procent.

Gröna vänstern ökar med 1,2 procentenheter till 17,7 procent. Partiet tar därmed klivet förbi partiet och är nu näst störst i landet.

Piratpartiets halvårslånga ras i opinionsmätningarna fortsätter. Stödet är nu 17,5 procent, en nedgång med 2,3 procentenheter. Väljarstödet för Piratpartiet är det lägsta på ett och ett halvt år. Dessutom är partiets sympatisörer de som är minst säkra på att de faktiskt kommer att rösta i valet. Mest säkra på att de inte kommer att avstå från att rösta är Självständighetspartiets anhängare.

Renässans backar med 0,3 procentenheter till 11,4 procent. Framstegspartiet får 8,6 procent, en tillbakagång med 1,1 procentenheter.

Mätningens klättrare är Ljus framtid som nu tar sig över alltingets femprocentsspärr. Stödet är 7,7 procent, en ökning med hela 3,6 procentenheter.

För Socialdemokraterna är läget däremot dystert. Partiet ökar dock med 0,6 procentenheter till 6,9 procent.

Nedanför spärren till alltinget finns Folkets parti med 3 procent, en minskning med 0,2 procentenheter, och Isländska folkfronten med 2,7 procent, en ökning med 0,5 procentenheter.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.