tisdag 4 oktober 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tiger efter valförlust

Efter förlusten i söndagens partiledarstrid har det varit tyst från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Sigurður Ingi Jóhannsson har inte fått något besked om han fortfarande tänker kandidera för Framstegspartiet i det kommande valet. Många uppmanar honom att inte hoppa av. Samtidigt hävdar ordföranden för kommunföreningen i Reykjavík att det fuskades i söndagens omröstning.

Med knapp marginal förlorade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i söndags maktkampen i Framstegspartiet. En extrainsatt partikongress röstade fram Sigurður Ingi Jóhannsson till ny ordförande.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnade kongressen omedelbart. Han stannade inte kvar för att ta emot den stående ovation som Sigurður Ingi Jóhannsson uppmanade deltagarna att ge honom. Inte heller höll han något anförande till deltagarna - något som är brukligt i liknande situationer. Sigurður Ingi Jóhannsson sade till RÚV att detta var olyckligt:
"Det hade varit mycket bra om han hade kommit upp på scenen och talat för en sal full av människor. Det hade varit mer passande."
Efter söndagens omröstning har det varit tyst från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Sigurður Ingi Jóhannsson berättade i går i RÚV att han skickat sms till sin företrädare utan att få något svar. Han ansåg sig behöva svar på några frågor - inte minst om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tänker kandidera för partiet i det kommande valet.

I provvalet segrade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson med god marginal i den nordöstra valkretsen. Men även där precis som i övriga landet har han varit omstridd. Några av hans hårdaste kritiker har funnits i partiföreningarna i Akureyri med omnejd. Óskar Ingi Sigurðsson, ordförande för lokalföreningen i Akureyri, säger till RÚV att han är mycket nöjd med utgången i omröstningen:
"Jag är jätteglad. ... Men det är inte alla som är glada. Det kan jag säga dig."
Nöjd var även Þórarinn Ingi Pétursson, som basade över kommunföreningen i Grýtubakkahreppur tills han lämnade partiet i protest mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han överväger nu att gå med i Framstegspartiet på nytt.

Men många var också djupt besvikna. En av dem var Helgi Örlygsson, ordförande för kommunföreningen i Eyjafjarðarsveit. Han säger till RÚV att han respekterar utgången av söndagens omröstning, men att han inte är nöjd med den:
"Jag är skitsur och detta hjälper inte partiet framåt. ... Men så är det. Vissa vinner och andra förlorar. Det får visa sig hur detta utvecklas. Men även om jag inte är nöjd så lämnar jag inte partiet i vredesmod. Jag fortsätter att arbeta för Framstegspartiet."
En annan var Guðfinna Jóhanna Guðmundsdóttir, kommunpolitiker i Reykjavík. Hon hävdar i Fréttablaðið att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle ha segrat i en omröstning bland samtliga partimedlemmar. I stället var det delegaterna på kongressen som lyckades rösta bort honom:
"Partiägarföreningen och de finansiella krafterna tog makten från gräsrötterna i partiet."
Flera alltingsledamöter uttryckte också förhoppningar om att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska fortsätta inom partiet och kandidera i det kommande valet. Några av dem var enligt Vísir Karl Garðarsson och Willum Þór Þórsson.

En av de mest missnöjda med utgången var sannolikt Sveinn Hjörtur Guðfinnsson, ordförande för partiets kommunförening i Reykjavík. Han var inte bara besviken. I Útvarp Saga hävdade han dessutom att valet av ordförande inte hade gått rätt till. Han ansåg sig ha bevis för att det hade förekommit valfusk på partikongressen:
"Detta är tyvärr korrekt och det är det sorgliga med situationen. Det är bäst att tala klarspråk, rent ut och utan något. Jag har undersökt läget och jag tänker vara så rak att säga att det svåraste i alla sådana val är kanske att bevisa min sak, men för mig verkar det som att det har fuskats. En stor del av registreringarna fungerade inte. Jag var på ett föreningsmöte varifrån jag minns namn och jag minns åtminstone två namn som lästes upp, och jag bad om att de skulle registreras men så visade det sig att de inte fanns där. ... Det fattades många individer."
Anklagelserna går alltså ut på att anhängare till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte ska ha registrerats inför partikongressen. Därmed fick de heller inte möjlighet att delta i omröstningen om partiledarposten. Sveinn Hjörtur Guðfinnsson upprepar misstankarna i Fréttablaðið. Där säger han att han vill undersöka registreringarna inför kongressen.

Sigurður Ingi Jóhannsson ifrågasatte påståendena i intervjun i RÚV. Han sade att han själv vänt sig till partiets kontor för att förhöra sig om anklagelserna. Men där hade inga klagomål gällande ordförandevalet inkommit:
"Jag vet inte vart ordföranden för Framstegspartiets lokalförening är på väg med sina uttalanden."
Alltingsledamoten Þorsteinn Sæmundsson stod på Sigmundur Davíð Gunnlaugssons sida i partiledarstriden. Han säger till RÚV att han inte befarar att Framstegspartiet ska splittras på grund av utgången. Men han anser att det hade varit bättre om Sigurður Ingi Jóhannssons segermarginal hade varit större:
"Om människor visar vilja att sluta upp bakom den nye ordföranden så anser jag det inte finns någon anledning till oro."
Här kan du läsa mer om ledarstriden inom Framstegspartiet.