måndag 3 oktober 2016

Sigurður Ingi Jóhannsson ny ledare för FramstegspartietMed 52,6 procent av rösterna segrade Sigurður Ingi Jóhannsson i partiledarstriden mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Besvikelsen och förvåningen bland Sigmundur Davíð Gunnlaugssons anhängare var enorm. På Sigurður Ingi Jóhannssons axlar vilar nu ansvaret att ena det splittrade Framstegspartiet.

För en månad sedan tycktes det givet att Sigurður Ingi Jóhannsson skulle kunna besegra Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i en omröstning om ordförandeskapet. Men Sigmundur Davíð Gunnlaugsson stärkte sina aktier. Han vann en betryggande seger om första platsen på partiets lista i den nordöstra valkretsen. Och opinionsmätningar visade att det interna stödet alltjämt var starkt.

Inför söndagens omröstning var det flera bedömare som trodde att vinden vänt tillräckligt för att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson faktiskt skulle bli omvald. Men med knapp marginal röstade partikongressen bort honom från det uppdrag som varit hans i drygt sju år.

Sigurður Ingi Jóhannsson fick 52,6 procent av rösterna mot 46,8 procent för Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Ett förvånat och - på sina håll - lyckligt sus gick genom Háskólabíó i Reykjavík när resultatet tillkännagavs.

Sigurður Ingi Jóhannsson inledde sitt segertal med en uppmaning om att kongressen skulle ge Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en stående ovation. Därefter ville han att alla i salen skulle bilda en mänsklig kedja genom att ta varandra i hand. Detta skulle symbolisera partiets enighet. Men den avsatte ordföranden deltog inte utan reste sig i stället för att gå.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson lämnade Háskólabíó medan Sigurður Ingi Jóhannsson stod på scen. Han svarade bara kort på journalisternas frågor. Han sade sig vara besviken och överraskad. Han gav inget besked om han tänker leda Framstegspartiets lista i nordost i det kommande valet.

Utmanarens seger fick Eygló Harðardóttir att dra tillbaka sin kandidatur till uppdraget som vice ordförande. Hon valde i stället att ställa sig bakom Lilja Alfreðsdóttirs kandidatur. Genom detta steg kunde Sigmundur Davíð Gunnlaugssons falang av partiet åtminstone få en företrädare på posten som vice ordförande.

Lilja Alfreðsdóttir valdes till vice ordförande med 96,1 procent av rösterna. Enda motkandidaten var Vilhelm Úlfar Vilhelmsson, som dock inte fick en enda röst. Övriga röster gick till personer som inte meddelat att de ställde upp i valet.

Därefter valdes Jón Björn Hákonarson till partisekreterare med 84,7 procent av rösterna. Någon formell motkandidat fanns inte. Gunnar Bragi Sveinsson valde att hoppa av med hänvisning till att han backat upp Sigmundur Davíð Gunnlaugssons kandidatur. Därför ansåg han att Sigurður Ingi Jóhannsson borde få möjlighet att formera sitt eget lag. Gunnar Bragi Sveinsson sade dock att han inte tänkte lämna sin plats som toppkandidat på partiets lista i den nordvästra valkretsen.

Sigurður Ingi Jóhannsson får nu den svåra uppgiften att ena ett splittrat parti. Han är på många sätt en betydligt mer traditionell framstegspartist än Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han har en helt annan förankring i bonderörelsen och han är långt ifrån lika stridbar som sin företrädare.

Han kommer att ha betydligt lättare att samtala och förhandla med oppositionen. Med Sigurður Ingi Jóhannsson finns det också förutsättningar för Framstegspartiet att ingå i en koalitionsregering som lutar såväl åt vänster som åt höger. Sådana förutsättningar fanns det inte med den konfrontatoriska - och på sina håll avskydda - Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Samtidigt gjorde Sigmundur Davíð Gunnlaugsson något som Framstegspartiet länge drömt om. Att vinna statsministerposten och mer än 20 procent av rösterna i ett alltingsval. För många har han symboliserat kampen mot vad som upplevts som orättvisor som drabbat Island efter finanskraschen. Hans motstånd mot EU-medlemskap och mot samtliga Icesave-avtal gjorde honom till en hjälte bland många partimedlemmar.

I det tal som Sigmundur Davíð Gunnlaugsson höll före omröstningen sade han att Framstegspartiet varit det enda alternativet för honom inom politiken. Frågan är om han står fast vid detta. I efterspelet efter avslöjandet om hans kopplingar till bolag i skatteparadis har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson visat sig vara beredd att sätta sig själv före partiet.

Både Sigurður Ingi Jóhannsson och Lilja Alfreðsdóttir nämnde i sina tacktal vikten av enighet. I dagsläget behöver de Sigmundur Davíð Gunnlaugssons hjälp för att skapa den. Om han i stället väljer att i besvikelsens stund överge partiet kan han orsaka stor skada för ett redan sargat parti. Så stor makt har Sigmundur Davíð Gunnlaugsson över Framstegspartiet trots att han formellt förlorat den.

Här kan du läsa mer om ordförandevalet.