söndag 23 oktober 2016

Tog ut felaktig insättning till bankkonto på miljoner - döms

En 45-årig man upptäckte att 2 650 000 isländska kronor av misstag satts in på hans konto i Landsbanki. I stället för att rapportera händelsen gick han till ett bankkontor i Reykjavík där han tog ut pengarna i kontanter. Nu döms mannen till fem månaders villkorlig dom. Han ska dessutom återbetala pengarna med ränta och stå för rättegångskostnader.

Det var den 24 november 2014 som 2 650 000 isländska kronor av misstag överfördes till 45-åringens konto i Landsbanki. Mannen upptäckte misstaget genast. Dagen därpå gick han till ett av bankens kontor i Reykjavík. Där tog han ut pengarna i kontanter.

Även inom bankväsendet upptäcktes misstaget snart. Insättningen skulle i själva verket ha gått till ett konto i Íslandsbanki.

Mannen erkände brottet under rättegången i Héraðsdómur Reykjavíkur. Tillsammans med sin advokat uppmanade han rätten att ge honom ett så lågt straff som möjligt.

45-åringen döms nu till fem månaders fängelse. Hela straffet är dock villkorligt, vilket innebär att han inte behöver avtjäna det om han inom två år inte gör sig skyldig till ny brottslighet.

Den korta tiden med extra pengar på fickan blir även ekonomiskt kännbar för mannen. Han döms till att ersätta Íslandsbanki med 2 650 000 isländska kronor plus ränta. Han ska även stå för rättegångskostnader på 122 760 kronor.

Här kan du läsa domen i sin helhet.