fredag 18 november 2016

Besked om isländsk regering dröjer till efter helgen

Tidigast på måndag kommer ett besked från Katrín Jakobsdóttir i regeringsfrågan. Hennes förhoppning är fortfarande att kunna bilda en koalition mellan Gröna vänstern och de fyra vänster- och mittenpartierna Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid och Socialdemokraterna. Men hon har heller inte stängt dörren till Framstegspartiet.

När Gröna vänsterns ledare Katrín Jakobsdóttir i går tog emot företrädare för de sex övriga partierna i alltinget började hon med det minsta och slutade med det största. Socialdemokraterna skickade både nya partiledaren Logi Már Einarsson och tidigare ledaren Oddný G. Harðardóttir - två politiker med helt olika syn på regeringsfrågan.

Sedan Logi Már Einarsson tog över har förhoppningarna om att ta plats i nästa regering ökat. Det är anmärkningsvärt med tanke på att partiet bara har tre ledamöter i alltinget. Partier med så få ledamöter brukar i regel få en helt orimlig arbetsbörda i parlamentet. Tre ledamöter är helt enkelt för få för att kunna närvara vid alla nämndsammanträden.

Om Socialdemokraterna skulle ta plats i nästa regering vore det sannolikt att partiet skulle få en ministerpost. Det i sig är ett heltidsjobb. Om partiet inte skulle hämta en minister utifrån parlamentet skulle en av tre parlamentariker alltså bli statsråd. Det skulle visserligen ge viss politisk tyngd, men för de två kvarvarande ordinarie ledamöterna skulle det bli ännu svårare att hinna med.

Vid helgens partistyrelsemöte skulle Socialdemokraterna ha valt en ny vice ordförande. Nu har hela mötet ställts in. Partiet vill nämligen vara tillgängligt om det behövs med tanke på regeringsbildningen.

Där Socialdemokraterna, Renässans, Ljus framtid och Piratpartiet var optimistiska var tonläget från Framstegspartiet och Självständighetspartiet mer pessimistiskt. Inget av partierna sade sig tro på eller vilja ingå i någon fempartikoalition. Bägge talade sig i stället varma för regeringar bestående av tre eller möjligen fyra partier.

Katrín Jakobsdóttir upprepade i går att hennes förstahandsalternativ är en koalition mellan Gröna vänstern, Piratpartiet, Ljus framtid, Socialdemokraterna och Renässans. Men hon sade även att dörren stod öppen för Framstegspartiet.

Efter mötena träffade hon den egna alltingsgruppen. Hon har även ett längre möte inplanerat med gruppen under morgondagen. De interna diskussionerna kommer sannolikt att fortsätta under helgen. Tidigast på måndag väntas ett besked om Katrín Jakobsdóttir inleder formella förhandlingar om att bilda regering.

På måndag eller tisdag har Katrín Jakobsdóttir utlovat en lägesrapport till president Guðni Th. Jóhannesson.

Katrín Jakobsdóttir behöver jobba snabbt. Inte minst om den nya regeringen ska hinna lägga en budget för 2017. Presidenten har börjat tala om behovet av ett snart besked och att återsamla alltinget om det skulle dra ut på tiden.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.