tisdag 1 november 2016

Dill i Reykjavík är Islands bästa restaurang för tredje året

För tredje året i följd är Dill i Reykjavík den bästa restaurangen på Island. Det är också det enda matstället i landet som får betyget mästarklass i den senaste upplagan av White Guide Nordic. Ytterligare fjorton restauranger finns med på listan. Nykomlingar är Snaps i Reykjavík och Norð Austur Sushi & Bar i Seyðisfjörður.

Det är tredje gången som White Guide utser de bästa restaurangerna i Norden och Baltikum. Och det är tredje gången som Dill i Reykjavík rankas som Islands i särklass bästa restaurang. Den är landets enda i kategorin mästarklass, vilket är den högsta kategorin efter internationell mästarklass.

Precis som förra året får Dill 79 poäng av 100 möjliga. Av maximalt 40 poäng för själva maten får Dill 32 poäng.

Sju isländska restauranger rankas i kategorin mycket hög klass. Tvåa efter Dill är Grillið i Reykjavík med 74 poäng, trea är nykomlingen Norð Austur Sushi & Bar i Seyðisfjörður med 73 poäng, fyra är Slippurinn på Hemön med 73 poäng, femma är Gallery på Hótel Holt i Reykjavík med 73 poäng, sexa är Vox i Reykjavík med 70 poäng, sjua är Fiskmarkaðurinn i Reykjavík med 69 poäng och åtta är Matur og drykkur i Reykjavík med 68 poäng.

Ytterligare sju restauranger placeras i kategorin hög klass. Nia i hela landet är Kol i Reykjavík med 66 poäng, tia är Rub 23 i Akureyri med 65 poäng, elva är Austur-India Fjelagid i Reykjavík med 62 poäng, tolva är Fiskfélagið i Reykjavík med 61 poäng, trettonde är Lava i Grindavík med 61 poäng och på delad fjortonde plats återfinns Grillmarkaðurinn och Snaps i Reykjavík med 61 poäng.

Restauranger som får samma totalpoäng rangordnas efter antalet poäng för maten. Det är alltså därför som exempelvis Fiskfélagið rankas högre än Lava. Utöver maten ges det poäng för service, drycker och läge och atmosfär.

Förra året hade Island sjutton restauranger med på listan, alltså två fler än i år. De som har försvunnit är Kitchen and Wine och Slippbarinn i Reykjavík, Pakkhús i Höfn och Glóð i Egilsstaðir. Nya på listan är Snaps i Reykjavík och Norð Austur Sushi & Bar i Seyðisfjörður.

Till bästa restaurang i Norden och Baltikum utser White Guide Esperanto i Stockholm. Ingen annan krog får full pott för maten. Tre restauranger får dock högre totalpoäng än Esperanto.

Här kan du läsa mer om förra årets restaurangrankning.