torsdag 10 november 2016

Fortkörning och oaktsamhet orsakade dödsolycka vid Hólá

Det var den alldeles för höga hastigheten och grov oaktsamhet som orsakade dödsolyckan vid Hólá. En japansk turist omkom då i en kollision med en kinesisk turist. Den 28-årige kines som orsakade olyckan körde i 124 kilometer i timmen upp på den enfiliga bron. Det visar en rapport från Rannsóknarnefnd samgönguslysa.

Den 26 december förra året inträffade en svår bilolycka längs ringvägen vid Hólá i Öræfi på södra Island. Två mötande fordon frontalkolliderade då på den enfiliga bron över älven. Föraren i det ena fordonet, en man från Japan, omkom i kraschen och hans dotter ådrog sig svåra huvudskador.

En 28-årig kines åtalades och dömdes för att ha orsakat olyckan. Straffet blev tre månaders villkorlig dom för vållande till annans död och vållande till kroppsskada. Mannen erkände dessutom att han kört för fort och att han inte haft full kontroll över fordonet i olycksögonblicket.

Erkännandet gjordes dock under speciella omständigheter. Om 28-åringen inte hade erkänt brott hade han sannolikt inte befriats från sitt reseförbud. Reseförbudet innebar att han var tvungen att återvända till Storbritannien inom en viss tid. Annars hade han förlorat sitt arbets- och uppehållstillstånd i landet.

Nu pekar även Rannsóknarnefnd samgönguslysa, den nämnd som utreder olyckor i trafiken, ut 28-åringen som den som orsakade olyckan vid Hólá.

Den 3,47 meter breda bron över Hólá är bara en av många enfiliga broar längs ringvägen. Många av dem finns just på sträckan mellan Fagurhólsmýri och Jökulsárlón. Bara minuten tidigare hade 28-åringen kört över den enfiliga bron över Stígá.

28-åringen körde i 124 kilometer i timmen när han körde upp på bron. Han hade då nyligen mött ett annat fordon på väg över bron. Denna förare såg olyckan i backspegeln och vittnade om att den mötande bilen hade hållit hög fart och att han precis lyckades undvika en kollision.

Strax bakom denna bil kom en hyrbil med en japansk familj. Den höll 63 kilometer i timmen och var först upp på bron över Hólá. 28-åringen i den mötande bilen skulle alltså ha lämnat företräde. Det är dock enligt nämnden sannolikt att förarna inte såg varandra förrän i allra sista stund.

Den tillåtna hastigheten på sträckan är 90 kilometer i timmen. Det var halt på vägbanan. Bägge förarna körde hyrbilar av 2015 års modell med dubbdäck. Inget tyder på att några brister i fordonen hade någon inverkan på olyckans utgång. Samtliga krockkuddar utlöstes exempelvis vid kraschen.

I rätten hävdade 28-åringen att han varken var bekant med enfiliga broar eller med isländska förhållanden. Under färden till Hólá hade han dock passerat en rad enfiliga broar. 250 meter från bron fanns de första vägmärkena som signalerade en avsmalnande körbana. Målningar i vägbanan och fler vägmärken upprepade att en enfilig bro närmade sig.

Nämnden lägger alltså hela ansvaret för olyckan på 28-åringen. Han körde för fort och visade prov på allvarlig oaktsamhet i trafiken.

För att minska risken för liknande olyckor vill nämnden på sikt att alla enfiliga broar ska byggas bort. Det är dock något som kommer att ta lång tid. Under tiden bör enfiliga broar märkas ut bättre och hastigheten bör sänkas inför bropassager. Det bör göras särskilt med utländska turister i åtanke eftersom de ofta har mycket begränsade kunskaper om hur det är att köra bil på Island.

Här kan du läsa mer om dödsolyckan vid Hólá.