söndag 27 november 2016

Fyra av fem islänningar använder mobilen vid ratten

Fyra av fem islänningar använder mobiltelefonen samtidigt som de kör bil. Allt fler använder också handsfree när de talar i mobilen under körning. Samtidigt ökar antalet som har mobilen för att mejla, messa, ta bilder och surfa vid ratten. Det är i synnerhet pensionärer som ratar mobiltelefonen när de kör. Det visar en undersökning utförd av MMR.

Det blir allt vanligare att använda mobiltelefonen vid bilkörning. Men det är också allt fler som nyttjar handsfree vid ratten. Det framkommer av MMR:s undersökningar genomförda i november i år, 2014 och 2010.

Nu är det 21 procent av islänningarna som uppger att de inte använt mobilen vid ratten under det senaste året. Där har ingen förändring skett under de två senaste åren. Hela 79 procent har alltså någon gång använt mobiltelefonen under körning.

Vanligast är alltjämt att använda telefonen utan handsfree. 56 procent nyttjade mobilen för sådana samtal, en nedgång med 8 procentenheter. Det var 39 procent som tog samtal med handsfree, en ökning med 15 procentenheter.

Vidare var det 23 procent som använde mobilen för att messa eller mejla, 12 procent som fotograferade och surfade på nätet och 2 procent som spelade dataspel.

Pensionärer är de som oftast ratar mobilen vid ratten. Handsfree nyttjas främst av personer i åldern 30 till 49 år bosatta i huvudstadsregionen. De som är flitigast att använda mobilen för att messa, mejla, fotografera och surfa är personer i åldern 18 till 29 år.