tisdag 15 november 2016

Ikeas julbock i Garðabær totalförstörd i brandattentatIkeas julbock utanför varuhuset i Garðabær totalförstördes i en anlagd brand i går morse. Polis kunde efter en biljakt gripa en man och två kvinnor. Mannen och en av kvinnorna har erkänt att de tände eld på julbocken. Ikea kommer att kräva bockbrännarna på skadestånd på cirka 2 miljoner isländska kronor.

Sedan Ikea på Island 2010 inledde traditionen med en julbock av halm utanför varuhuset i Garðabær har den blivit en följetong i medierna. Bara ett år har julbocken - som har bocken i Gävle som förebild - fått stå orörd fram till julafton. Vid två tillfällen har den förstörts i anlagda bränder, vid två tillfällen blåst omkull i stormar och vid ett tillfälle brunnit ned efter en kortslutning i belysningen.

Redan under natten mot torsdagen var årets julbock nära att falla offer för lågorna. Tidigt på morgonen försökte två personer tända eld på bocken. Men elden tog sig aldrig och de två sprang från platsen.

Vid fyratiden i går morse var det dags igen. Bilder från en övervakningskamera visar hur två personer tar sig över staketet som omgärdar bocken. Efter flera försök fattar bocken eld. Därefter dröjer det bara någon minut innan den är totalförstörd.

Filmen visar hur de två som anlagt branden flyr från platsen. Strax därpå passerar en väktare i bil. Väktaren sätter efter de två bockbrännarna som har plockats upp av en bil. Uppenbarligen är dådet inte helt spontant eftersom de har skruvat bort registreringsskyltarna.

Medan jakten pågår kontaktar väktaren polis. Vid Bústaðavegur i Reykjavík stannar bockbrännarna och ger upp. I bilen finns två kvinnor och en man. Alla tre grips och förs till polisstationen. Där släpps snart en av kvinnorna. De övriga två får stanna kvar i häktet.

Både mannen och kvinnan erkänner för polisen att de tänt eld på julbocken. De släpps under måndagseftermiddagen. Det blir nu upp till åklagare att ta beslut om åtal. Bägge är över 18 år.

Ikea har ännu inte bestämt om julbocken ska byggas upp på nytt. Varuhuset tänker kräva de två bockbrännarna på skadestånd. Skadorna går på omkring 2 miljoner isländska kronor.

Det är inte känt om samma personer var inblandade i det misslyckade försök att sätta eld på julbocken som gjordes i torsdags.Ovan kan du se torsdagens försök att tända eld på bocken och här kan du läsa mer om attentat mot julbocken.