onsdag 9 november 2016

Islands minst öppna livsmedelsbutik slår igen för gott

Efter nästan åtta år som ortens enda butik bommar Mónakó i Bakkafjörður igen vid månadsskiftet. De 85 invånarna får nu tre mil till närmaste livsmedelsbutik. Anledningen till att Björn Guðmundur Björnsson stänger för gott är att verksamheten inte bär sig. Ändå har Mónakó bara haft öppet tio timmar i veckan.

Sett till antalet öppettimmar har Mónakó i Bakkafjörður på nordöstra Island länge varit Islands minsta livsmedelsbutik. Den har haft öppet åtta timmar i veckan - två timmar på eftermiddagen varje vardag. Under sommarmånaderna har den ibland haft något utökade öppettider.

Mónakó öppnades på nyårsafton 2008. Men vid månadsskiftet är det slut efter nästan åtta år. Butiksägaren Björn Guðmundur Björnsson berättar på Facebook att han bestämt sig för att lägga ned. Skälet är att butiken inte är lönsam.

Kött- och mjölkprodukter kommer att fyllas på fram till stängningsdagen. Inga andra varor kommer att beställas.

Redan i dag är det många i Bakkafjörður som handlar i någon av de större butikerna i Vopnafjörður eller Þórshöfn en dryg halvtimme bort. Någon kollektivtrafik mellan orterna finns inte. Därför kan nedläggningen bli särskilt besvärlig för äldre invånare som saknar bil.

Bakkafjörður har i dag 85 invånare. Förutom den lilla grundskolan och en bensinpump finns efter nedläggningen inte mycket kvar av service på orten.

De senaste åren har krisrubrikerna i Bakkafjörður varit många. För ett drygt år sedan varslade Toppfiskur tolv av tretton anställda om uppsägning. Därefter dröjde det inte länge förrän företaget försvann från orten.

I Bakkafjörður var Toppfiskurs tillverkning koncentrerad på torkad fisk. Den främsta exportmarknaden var Nigeria. Men en kollaps på den nigerianska marknaden gjorde att Toppfiskur blev av med den i särklass viktigaste kunden. Därför försvann jobben och den största privata arbetsgivaren från Bakkafjörður.

I maj skickade regeringen en delegation till Nigeria med en förhoppning om att kunna få fart på exporten på nytt. Så blev det inte. Beskedet från nigerianska myndigheter var att det då inte var aktuellt att lätta på de kapitalkontroller som omöjliggjorde fortsatt handel med torkad fisk från Island.

Toppfiskur var inte det enda företaget som drabbades av att den viktiga nigerianska marknaden stängdes. Även i Ólafsvík och Fellabær blev anställda av med sina jobb när beställningarna från Nigeria på torkad fisk upphörde.

För Björn Guðmundur Björnsson själv är dock nedläggningen ingen katastrof. Han är verksam inom den fiskeindustri som finns kvar på orten samtidigt som han odlar potatis.

Här kan du läsa mer om Bakkafjörður.