måndag 14 november 2016

Isländsk vänster sågar Ljus framtids högerval

Ljus framtid bildade allians med Renässans i stället för att arbeta för en vänsterkoalition. Nu ser den alliansen ut att föra partiet till regeringsställning. Men från vänsterhåll får partiet hård kritik. Ljus framtid anklagas av Socialdemokraterna, Gröna vänstern och Piratpartiet för att hjälpa Självständighetspartiets konservatism och korruption kvar vid makten.

Inför alltingsvalet såg det länge ut som att Ljus framtid var uträknat. Partiet låg under en lång tid under femprocentsspärren i opinionsmätningarna. Allt vände när Ljus framtid som enda parti röstade nej till regeringens omstridda jordbruksavtal. Socialdemokraterna och Piratpartiet - som säger sig ha radikala ambitioner - lade i stället ned sina röster.

För liberala väljare blev Ljus framtid på nytt ett politiskt alternativ. Där Socialdemokraterna och Piratpartiet ansågs svika sina egna ambitioner var det enligt somliga bara Ljus framtid som stod upp för konkurrens och en fri marknad.

Nu ser det ut som att motståndet mot jordbruksavtalet inte bara kommer att föra partiet över spärren, utan det ser dessutom ut som att Ljus framtid kommer att ta plats i nästa regering. Formella förhandlingar pågår just nu med Renässans och Självständighetspartiet.

Inför valet deltog Ljus framtid i de överläggningar som Piratpartiet tog initiativ till. Tillsammans med Socialdemokraterna och Gröna vänstern hade de den gemensamma ambitionen att om möjligt bilda en vänsterkoalition.

Förhoppningarna grusades när de fyra partierna inte fick majoritet. När Självständighetspartiet fick i uppdrag att bilda regering valde Ljus framtid i stället att alliera sig med Renässans. Det är ett steg som nu får hård kritik från vänstern. Partiet anklagas för att möjliggöra fortsatt korruption och konservatism under Självständighetspartiets ledning.

En som är besviken är Jóhanna Sigurðardóttir, tidigare statsminister och ledare för Socialdemokraterna. Hon skriver på Facebook att väljarna visat att de skulle föredra en vänsterregering:
"Aj aj, Óttarr Proppé. Låt inte det ske att en regering med högerkrafterna i samhället sker på Ljus framtids bekostnad när ni hade bättre alternativ i sikte. ... En regering för reformer och förändringar under Katrín Jakobsdóttirs ledarskap är vad människor ropar efter - inte att Ljus framtid blir Engeyregeringens krycka. Korruption och privilegier i samhället behöver stävjas och jämlikhet och rättvisa ökas. Det görs inte i en sådan regering."
Det fanns inom vänstern stora förhoppningar om att kunna få bort Självständighetspartiet från makten genom en bred vänster- och mittenkoalition. I takt med att dagarna gick utan att Bjarni Benediktsson hittade någon koalitionspartner växte förhoppningarna.

Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir var den givna statsministern i en sådan regering. Efter Socialdemokraternas katastrofval uteslöt avgående partiledaren Oddný G. Harðardóttir ett socialdemokratiskt deltagande i en regering. Men där har efterträdaren Logi Már Einarsson en annan åsikt.

I torsdags - dagen innan beskedet kom om att Självständighetspartiet vill bilda regering med Renässans och Ljus framtid - skrev Logi Már Einarsson på Facebook att Socialdemokraterna skulle kunna ingå i en regering. Han sade i Morgunblaðið på fredagen att han tänkte diskutera saken med Katrín Jakobsdóttir under helgen.

Några diskussioner om en vänsterkoalition blev det alltså inte. Svandís Svavarsdóttir, alltingsledamot för Gröna vänstern, sade till RÚV att hon förvånades över att Ljus framtid så snabbt gick från att blicka åt vänster till att arbeta åt höger:
"Jag tror att många har förundrats över hur snabbt Ljus framtid vände sig efter valet. Det är uppenbart att partiet inte ville försöka sig på det samarbete som hade planerats."
Lika förvånad var Líf Magneudóttir, Gröna vänsterns representant i fullmäktige i Reykjavík. Hon skrev på Facebook att hon inte hade kunnat föreställa sig att Ljus framtid skulle sätta sig i en regering med Självständighetspartiet och Renässans:
"På allvar Ljus framtid? Regeringssamarbete med Självständighetspartiet gånger två? Jaja, Då är drömmen om en mångröstad socialistisk regering kanske över till slut. Bu. Alla förlorar."
Även Piratpartiet backade redan dagen efter valet från den planerade vänsterkoalitionen. I stället sade sig partiet vara redo att ge sitt stöd till en vänster- och mittenregering, men utan att själv ingå i den.

Också från Piratpartiet kommer hård kritik mot Ljus framtid. Alltingsledamoten Smári McCarthy anklagar på Facebook partiet för att sakna principer:
"Detta har varit ett enormt deprimerande år för frisinne inom politiken, men jag räknade inte med att Ljus framtid skulle bli de konservativas femte hjul. Jag är otroligt nöjd med att tillhöra ett parti som står för sina principer."
Gunnar Hrafn Jónsson, alltingsledamot för Piratpartiet, skriver på Facebook att han inte tror att en koalition mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid kan hålla hela mandatperioden:
"Man kan räkna med oavbruten spärreld från oppositionen i tinget om denna svaga regering med 32 ledamöter blir verklighet."
Partikamraten Jón Þór Ólafsson tror att ett regeringssamarbete kommer att bli tuffast för Óttarr Proppé personligen. Han kallar honom på Facebook för "den vänligaste och artigaste människa ni kan stöta på", men han befarar att det kan komma att ändras om Ljus framtid regerar ihop med Självständighetspartiet:
"Utan tvivel tolererar han inte att bli hatad på det sätt som kommer att ske när han igen och igen och igen i tingssalen, på nämndmöten och i voteringar stödjer Självständighetspartiets lednings korruption."
Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.