tisdag 22 november 2016

Isländska väljare bestämmer sig allt senare

Islänningarna bestämmer sig allt senare för vilket parti de ska rösta på i alltingsval. I år var det nästan var tredje väljare som bestämde sig på valdagen. Ljus framtid var det parti som lyckades att locka till sig största andelen röster under valrörelsens slutspurt. Självständighetspartiet var de som bestämde sig tidigast. Det visar en undersökning utförd av Gallup.

Trenden att isländska väljare bestämmer sig allt senare fortsätter. I oktober månads val till alltinget var det 17 procent som bestämde sig i vallokalen. Ytterligare 12 procent bestämde sig på valdagen. I valet 2009 var det totalt 26 procent som bestämde sig på valdagen.

En månad före valet var det i år 31 procent som hade bestämt sig, 20 procent tog beslutet med en till fyra veckor kvar och 20 procent fattade sitt beslut under de sex sista dagarna. I alltingsvalet 2009 var det 38 procent som var klara över sitt val med minst en månad kvar. I valet 2007 var det 57 procent som gjort samma sak.

Skillnaderna mellan olika partier var stora. Hela 34 procent av Ljus framtids väljare bestämde sig i år i vallokalen. Och 20 procent tog sitt beslut under valdagen. Detta gör Ljus framtid till valets främsta spurtare. Med en månad kvar till valet var det bara 1 procent av de tillfrågade som avsåg att rösta på partiet.

Över hälften av Ljus framtids väljare - totalt 54 procent - bestämde sig alltså på valdagen. Nästan lika många - 46 procent - av Renässans väljare gjorde samma sak.

Säkrast på sin sak var Självständighetspartiets väljare. Hela 46 procent hade bestämt sig redan månaden före valet. Bara 20 procent - den lägsta andelen för samtliga partier - tog beslutet på själva valdagen.

Gallup ställde även frågor om olika regeringsalternativ. Självständighetspartiets väljare ville i första hand samarbeta med Framstegspartiet och i andra hand Renässans. Gröna vänstern föredrog Socialdemokraterna och Piratpartiet. Piratpartiet valde i sin tur Gröna vänstern och Socialdemokraterna. Renässans vände sig främst mot Socialdemokraterna och Piratpartiet. Framstegspartiet valde Självständighetspartiet före Socialdemokraterna. Ljus framtid gillade Socialdemokratena och Piratpartiet bäst. Och Socialdemokraterna föredrog Gröna vänstern och Piratpartiet.

Här kan du läsa mer om opinionsläget efter valet.