tisdag 8 november 2016

Nästan halva alltinget bor i Reykjavík

Reykjavík dominerar stort i det isländska alltinget. Hela 30 av parlamentets 63 ledamöter är folkbokförda i huvudstaden. Den kommun som har näst flest företrädare i alltingets bänkar är Akureyri med fyra folkvalda. De sämst representerade regionerna i alltinget är Västfjordarna och Austurland.

Den isländska valmyndigheten meddelade i går officiellt vilka 63 ledamöter som tar plats i alltinget den kommande mandatperioden. Islandsbloggen har tittat närmare på ledamöternas folkbokföringsadresser.

Hela 30 av 63 ledamöter i alltinget är skrivna i Reykjavíks kommun. Det är anmärkningsvärt med tanke på att mandaten till de två valkretsarna i Reykjavík är 22. Även i de fyra övriga valkretsarna finns ledamöter som är folkbokförda i den isländska huvudstaden. Och det handlar i stor utsträckning om nyvalda - alltså inte ledamöter som flyttat till kommunen för att sitta i alltinget.

En dryg tredjedel av landets invånare bor i Reykjavík. Men nästan hälften av alltingsledamöterna bor alltså i kommunen.

Kranskommunerna är däremot inte lika flitigt representerade. Det är elva politiker som är folkbokförda i någon av de andra kommunerna i huvudstadsregionen. För hela regionen - alltså Reykjavík med omnejd - är andelen ganska representativ. Här bor två tredjedelar av landets befolkning. Och här finns totalt 41 av 63 alltingsledamöter.

Resterande 22 ledamöter är alltså utspridda över resterande 99 procent av arealen. De sämst representerade regionerna är Västfjordarna och Austurland. Gröna vänsterns Lilja Rafney Magnúsdóttir från Suðureyri är Västfjordarnas enda representant. Och Austurland har bara två företrädare i alltinget: framstegspartisterna Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Þórunn Egilsdóttir.

Fyra tätorter har mer än en representant. I Akureyri bor fyra ledamöter: Självständighetspartiets Kristján Þór Júlíusson och Njáll Trausti Friðbertsson, Piratpartiets Einar Aðalsteinn Brynjólfsson och Socialdemokraternas Logi Már Einarsson.

Ytterligare tre tätorter har två ledamöter var. I Garður finns Socialdemokraternas Oddný G. Harðardóttir och Självständighetspartiets Ásmundur Friðriksson, i Akranes finns Framstegspartiets Elsa Lára Arnardóttir och Socialdemokraternas Guðjón S. Brjánsson och i Sauðárkrókur Framstegspartiets Gunnar Bragi Sveinsson och Piratpartiets Eva Pandora Baldursdóttir.

En tänkt resa runt Island illustrerar de geografiska avstånden mellan de tjugo folkvalda som inte bor i Reykjavíkområdet. Om färden - precis som för många turister - börjar i Keflavík är det nära till Framstegspartiets Silja Dögg Gunnarsdóttir i Reykjanesbær och bara ett stenkast till Oddný G. Harðardóttir och Ásmundur Friðriksson i Garður. Självständighetspartiets Vilhjálmur Árnason i Grindavík bor inte mycket längre bort än ett dopp i Blå lagunen.

För tillfället hoppar vi över att hälsa på de 43 folkvalda som bor i Reykjavík med omnejd. På vägen norrut gör vi en avstickare till Självständighetspartiets Haraldur Benediktsson som bor på en gård i Hvalfjarðarsveit. I krokarna bor också Elsa Lára Arnardóttir och Guðjón S. Brjánsson.

Därefter blir avstånden stora. Från Akranes är det 43 mils körning till Lilja Rafney Magnúsdóttir i Suðureyri. Och därifrån är det 48 mil till Gunnar Bragi Sveinsson och Eva Pandora Baldursdóttir i Sauðárkrókur.

I Akureyri hittar vi alltså Kristján Þór Júlíusson, Njáll Trausti Friðbertsson, Einar Aðalsteinn Brynjólfsson och Logi Már Einarsson. Inom en radie av tio mil från staden finns dessutom Självständighetspartiets Valgerður Gunnarsdóttir i Húsavík och Gröna vänsterns Bjarkey Olsen Gunnarsdóttir i Ólafsfjörður.

Från Húsavík är det 15 mil till Steingrímur J. Sigfússon på gården Gunnarsstaðir i Þistilfjörður i nordost. Därifrån är det 19 mil till Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i Hrafnabjörg i Jökuldalur. Den tidigare statsministern är dock bara folkbokförd på gården. Huset står öde och fyller enbart funktionen att garantera honom en plats i alltinget. I själva verket är han bosatt i en villa på 325 kvadratmeter i Garðabær.

Ungefär mitt emellan de två bor Framstegspartiets Þórunn Egilsdóttir i Vopnafjörður. Men även om vi följer folkbokföringen och utgår från Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och Hrafnabjörg är det riktigt långt till nästa ledamot.

Nästa stopp längs ringvägen är det inte dags för förrän efter 62 mil. Då är vi framme vid Självständighetspartiets Unnur Brá Konráðsdóttir i Hvolsvöllur. Det går alltså att köra runt nästan halva Island och den 133 mil långa ringvägen utan att stöta på en enda folkvald.

Därefter ligger de två sista parlamentarikernas bostäder inom några mils avstånd. Det handlar om Framstegspartiets Sigurður Ingi Jóhannsson som är bosatt på en gård söder om Flúðir och Självständighetspartiets Páll Magnússon som är folkbokförd på Hemön.

Därmed återstår de 41 ledamöter som är skrivna i huvudstadsregionen. I Reykjavík bor 30 av dessa: Självständighetspartiets Ólöf Nordal, Brynjar Níelsson, Sigríður A. Andersen, Guðlaugur Þór Þórðarson, Áslaug Arna Sigurbjörnsdóttir, Birgir Ármannsson, Teitur Björn Einarsson (nordvästra valkretsen), Gröna vänsterns Svandís Svavarsdóttir, Kolbeinn Óttarsson Proppé, Katrín Jakobsdóttir, Steinunn Þóra Árnadóttir, Andrés Ingi Jónsson, Ari Trausti Guðmundsson (södra valkretsen) och Rósa Björk Brynjólfsdóttir (sydvästra valkretsen), Piratpartiets Ásta Guðrún Helgadóttir, Gunnar Hrafn Jónsson, Birgitta Jónsdóttir, Björn Levi Gunnarsson, Halldóra Mogensen, Smári McCarthy (södra valkretsen) och Jón Þór Ólafsson (sydvästra valkretsen), Framstegspartiets Lilja Dögg Alfreðsdóttir, Renässans Hanna Katrín Friðriksson, Pawel Bartoszek, Benedikt Jóhannesson (nordöstra valkretsen), Jóna Sólveig Elínardóttir (södra valkretsen) och Jón Steindór Valdimarsson (sydvästra valkretsen) och Ljus framtids Nichole Leigh Mosty, Björt Ólafsdóttir och Óttarr Proppé (sydvästra valkretsen).

I kranskommunerna bor elva ledamöter: Självständighetspartiets Jón Gunnarsson, Framstegspartiets Þórdís Kolbrún R. Gylfadóttir (nordvästra valkretsen) och Ljus framtids Theodóra S. Þorsteinsdóttir i Kópavogur, Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson och Vilhjálmur Bjarnason och Renässans Þorsteinn Víglundsson (norra Reykjavík) i Garðabær, Framstegspartiets Eygló Harðardóttir och Renässans Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir i Hafnarfjörður, Självständighetspartiets Bryndís Haraldsdóttir och Piratpartiets Þórhildur Sunna Ævarsdóttir i Mosfellsbær och Självständighetspartiets Óli Björn Kárason i Seltjarnarnes.

Här kan du läsa mer om valresultatet.