fredag 18 november 2016

Ny dom öppnar för konkurrenter i Jökulsárlón

Det var inte rätt att stoppa en konkurrent från att ordna båtturer i Jökulsárlón. Det fastslår Hæstiréttur Íslands och river därmed upp en tidigare dom från Héraðsdómur Reykjavíkur. Fastigheten Fell - där delar av Jökulsárlón ingår - såldes nyligen för drygt 1,5 miljarder isländska kronor. Frågan är nu om domen även påverkar de nya ägarna.

I många år har markägarna tvistat om Fell, en fastighet på södra Island som innefattar delar av glaciärlagunen Jökulsárlón. År 2000 fick bolaget Jökulsárlón ehf. ensamrätt till båtturer i lagunen. Det fick också ensamrätt till att driva servering och försäljning på lagunens östra strand.

I takt med att åren gått och turismen ökat har många markägare blivit allt mer missnöjda med det avtal som gäller fram till 2024. De har utan framgång vänt sig till domstol för att riva upp det.

I år väntas omkring 500 000 turister besöka Jökulsárlón. Under högsäsongen är det mycket trångt i området. Serveringen är underdimensionerad och varken toaletter eller parkeringsplatser räcker till. Kommunen Hornafjörður har i en ny detaljplan gett klartecken för utbyggnad, men stridigheterna om marken har gjort att Jökulsárlón ehf. har avstått från att bygga.

Missnöjet ledde fram till att fastigheten Fell nyligen såldes på auktion. Köpare blev Fögrusalir ehf, ett dotterbolag till Thule Investments. Prislappen var 1,52 miljarder isländska kronor.

Affären godkändes av sysselmannen i fredags sedan Fögrusalir betalat handpenningen på 380 miljoner. Det betyder dock inte att det är säkert att försäljningen blir av. Flera markägare är missnöjda med processen och har fyra veckor på sig att ta den till domstol.

Dessutom har staten förköpsrätt. På grund av regeringsskiftet har den förlängts till den 10 januari nästa år. Avgående statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson anser att staten bör köpa fastigheten för att låta den ingå i nationalparken Vatnajökull. Prislappen är dock så hög att den kan komma att avskräcka en ny regering.

Staten äger redan i dag större delen av Jökulsárlón inklusive den västra stranden och den del av den östra stranden som blivit barmark sedan glaciären dragit sig tillbaka.

Att bygga hotell vid Jökulsárlón är i dagsläget inget som detaljplanen tillåter. Ändå finns det stora ekonomiska intressen i båtturerna, servering av mat och försäljning av souvenirer. Om Fögrusalir ehf. får rätt till all verksamhet kan den höga prislappen vara motiverad.

En dom från Hæstiréttur Íslands skulle dock kunna påverka villkoren för den redan klubbade affären. Domstolen rev i går upp en tidigare dom från Héraðsdómur Reykjavíkur. Tidigare gav domen Jökulsárlón ehf. ensamrätt till båtturer. Men landets högsta domstol är alltså av en annan uppfattning.

Förbudet riktade sig mot bolaget Ice Lagoon ehf, som 2012 började arrangera båtturer i lagunen efter att ha tecknat ett avtal med en majoritet av markägarna. Jökulsárlón ehf. ansåg att avtalet stred mot ensamrätten och gick därför till domstol.

Hæstiréttur Íslands anser att samtliga markägares godkännande är nödvändigt när det gäller ovanliga åtgärder. Men i detta fall fanns redan en liknande verksamhet på samma plats - alltså Jökulsárlón ehf. Därför var det tillräckligt att en majoritet av markägarna stod bakom det nya avtalet med Ice Lagoon ehf.

Domstolen var dock inte enig. En av de tre domarna ansåg i stället att domen från Héraðsdómur Reykjavíkur, som gav Jökulsárlón ehf. rätt, skulle fastställas. Nu får bolaget i stället betala 2 miljoner isländska kronor i rättegångskostnader.

Här kan du läsa mer om försäljningen av Fell och här kan du läsa domen i sin helhet.