onsdag 16 november 2016

Piratpartiets ras fortsätter - sämsta siffran på två år

Valet satte inte stopp för Piratpartiets ras i opinionen. Stödet är nu nere på 11,9 procent - den lägsta siffran hos MMR på två år. De tidigare sympatisörerna tycks främst överge Piratpartiet för Gröna vänstern och Ljus framtid. Självständighetspartiet är alltjämt största parti. Det visar den senaste opinionsmätningen från MMR.

Det som skulle bli Piratpartiets succéval ser i stället ut att bli något av ett antiklimax. Stödet fortsätter att sjunka efter en rad strategiska misstag. Väljarna reagerade negativt på partiets försök att före valet ta initiativ till en fempartiregering. Även från de fyra inbjudna partierna var mottagandet ljummet eftersom de fick beskedet först vid en presskonferens.

Under samtalen kompromissade Piratpartiet bort ett löfte som tidigare beskrivits som avgörande - nämligen att ha en kort mandatperiod för att driva igenom en ny grundlag. Och dagen efter valet backade partiet från deltagande i exakt den koalition som partiet försökt sy ihop före valet. I stället skulle Piratpartiet rädda en vänsterminoritet från att falla i en misstroendeomröstning.

Enligt Piratpartiet var detta inte någon ansvarsflykt. Partiet skulle i så fall ha ställt krav på att få talmansposten - något som enligt alltingsledamoten Birgitta Jónsdóttir skulle vara att jämställa med ett ministeruppdrag.

Förvirringen kring partiets politik tycks ha påverkat väljarna. Piratpartiet får nu 11,9 procent, en tillbakagång med 8,6 procentenheter jämfört med den mätning som slutfördes dagen före alltingsvalet. Siffran är partiets sämsta hos MMR sedan december 2014.

Till stor del ligger opinionssiffrorna på ungefär samma nivåer som valresultatet. Självständighetspartiet är störst i landet med 26 procent, en ökning med 1,3 procentenheter. Mätningens stora vinnare är Gröna vänstern som klättrar med 4,5 procentenheter till 20,7 procent.

Renässans får 10,6 procent, en uppgång med 1,7 procentenheter. Ljus framtid får 9,6 procent, en ökning med 2,9 procentenheter. Och Framstegspartiet är nu bara sjätte största parti med 9,4 procent, en minskning med 2 procentenheter.

Socialdemokraterna får 5,6 procent, en tillbakagång med 0,5 procentenheter. Siffran är partiets sämsta någonsin hos MMR. Aldrig tidigare har Socialdemokraterna haft så svagt stöd i en opinionsmätning.

Folkets parti får 3,4 procent, en uppgång med 1 procentenhet. Därefter följer Gryning med 0,9 procent (-1,4), Isländska folkfronten med 0,6 procent (oförändrat), Folkfronten 0,5 procent (+0,3) och Humanistpartiet 0 procent (-0,1).

Här kan du läsa mer om opinionsläget före valet.