torsdag 3 november 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson mest överkryssad

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson var den politiker som i särklass flest väljare valde att stryka över eller flytta nedåt på listan. Hela 18 procent ville enligt Vísir inte att den tidigare partiledaren skulle toppa Framstegspartiets lista i den nordöstra valkretsen. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson själv förklarar överkryssningarna med en kampanj riktad mot honom som person.

I provvalet i den nordöstra valkretsen lyckades Sigmundur Davíð Gunnlaugsson besegra tre tunga utmanare. Men det hjälpte inte. Vid partikongressen några veckor före alltingsvalet röstades han med knapp marginal bort från ordförandeposten. Sedan dess har han gått sin egen väg. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson tycks i dagsläget heller inte bekymra sig om splittringen inom partiet.

I val till alltinget har väljare möjlighet att antingen stryka över en kandidat helt och hållet eller att flytta den till en plats längre ned på listan.

För att någon ska flyttas ned ett hack på listan - vilket medför en risk att hamna utanför alltinget - krävs att 20 procent av partiets väljare stryker över detta namn. Det är mycket sällsynt att överstrykningarna är tillräckligt många för att någon ska flyttas ned. På senare år har detta drabbat bland annat självständighetspartisterna Árni Johnsen och Guðlaugur Þór Þórðarson.

I den nordöstra valkretsen var det hela 817 av totalt 4 542 väljare som flyttade eller strök över Sigmundur Davíð Gunnlaugssons namn. Det innebär att 18 procent av Framstegspartiets väljare i nordost inte ville att han skulle toppa listan i valkretsen.

Överstrykningarna var alltså inte tillräckligt många för att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skulle flyttas ned ett steg på listan. Eftersom Framstegspartiet fick två mandat i valkretsen hade han ändå fått behålla sin plats i alltinget, men invald som kandidat nummer två i stället för nummer ett.

Ingen annan politiker i hela landet var i närheten av att strykas över så många gånger. I ett mejl till medlemmarna i valkretsen, som Vísir tagit del av, hävdar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson att överstrykningarna är resultatet av en kampanj riktad mot honom personligen:
"Jag har blivit lite ledsen över hur kraftfullt det agerades för att försöka få bort mig, men jag är desto mer tacksam för den överväldigande majoritet framstegspartister i valkretsen som har stöttat mig med råd och dåd den senaste tiden och i valet. Detta stöd kan jag inte tacka nog för. Som ni säkert har blivit medvetna om beslutade en grupp människor för att ägna valrörelsen åt att uppmana till överstrykningar snarare än att delta i att söka stöd för partiet. Särskilt tycker jag att det var tråkigt att människor från andra valkretsar skulle blanda sig i vår valrörelse i den nordöstra valkretsen. Det måste vara unikt."
I valet 2013 var det bara 43 väljare som strök över Sigmundur Davíð Gunnlaugssons namn.

Näst mest överkryssad i hela landet var en annan framstegspartist, nämligen Gunnar Bragi Sveinsson som toppade partiets lista i den nordvästra valkretsen. Det var 317 väljare - vilket motsvarar 10,7 procent - som ville peta honom från första platsen.

Trea på denna lista var Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir, som toppade Renässans lista i den sydvästra valkretsen. 563 av partiets väljare - vilket betyder 8,2 procent - valde att stryka över hennes namn.

Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir representerade länge Självständighetspartiet i alltinget. Hon har både varit minister och vice ordförande. Hon säger till RÚV  att överstrykningarna inte kom som någon överraskning. I samband med finanskraschen fick hennes make hård kritik då han fick ett stort banklån avskrivet.

Men Þorgerður Katrín Gunnarsdóttir påpekar också att stödet för Renässans var starkast i just hennes valkrets. Där fick partiet 12,9 procent:
"Jag anser att detta är ett av demokratins uttryck. Jag insåg definitivt att jag inte är en oomstridd person. Detta är väljarnas verktyg och de utnyttjar det olika mycket. Jag visste när jag klev fram att detta var en del av att kliva fram. Vad som kvarstår är att jag måste göra bra ifrån mig i tinget och nå ut till människorna och göra mitt jobb bra. Det är egentligen bara det som spelar roll. I gengäld kommer att jag också är mycket tacksam för det stöd som vi inom Renässans fick. Vi vann vår största seger i min valkrets."
Fjärde mest överstrukna kandidaten var Framstegspartiets Eygló Harðardóttir med 4,2 procent, femma Gröna vänsterns Steingrímur J. Sigfússon med 3,4 procent och sexa Piratpartiets Birgitta Jónsdóttir med 3 procent.

Totalt var det 5 944 väljare som antingen strök över eller flyttade ned kandidater. Ändringar gjordes på 3,32 procent av de giltiga valsedlarna. I förra valet gjordes ändringar på 4,15 procent av rösterna.

Här kan du läsa mer om valresultatet.