måndag 28 november 2016

Självständighetspartiet i nya samtal om trepartiregering

Självständighetspartiet samtalar åter med Renässans och Ljus framtid om möjligheterna att bilda en trepartikoalition. Bjarni Benediktsson lade i går fram kompromissförslag om fiskepolitiken och EU-frågan. Redan i dag kan det komma ett besked om partierna på nytt inleder formella förhandlingar om att bilda regering.

I fredags gav Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir upp förhoppningarna om att kunna bilda regering. När hon formellt avsade sig uppdraget hade hon fått nej av Framstegspartiet till att ingå i en fempartiregering och av Självständighetspartiet att ingå i en trepartiregering.

Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson kastade inte bort någon tid sedan presidenten Guðni Th. Jóhannesson meddelat att han inte tänkte lämna det formella uppdraget vidare. Bjarni Benediktsson hade redan på fredagskvällen ett nytt möte med Renässans ledare Benedikt Jóhannesson.

Under både lördagen och söndagen träffade Bjarni Benediktsson såväl Benedikt Jóhannesson som Óttarr Proppé, ledare för Ljus framtid. Vid gårdagens möte lade han fram ett kompromissförslag om fiskepolitiken och EU-frågan.

Det är inte känt vad förslaget går ut på. Innehållet var tillräckligt intressant för att Benedikt Jóhannesson skulle sammankalla Renässans alltingsgrupp för ett möte.

Bjarni Benediktsson var den som Guðni Th. Jóhannesson vände sig till först efter valet. Han fick då i uppdrag att bilda regering. Valet föll på Renässans och Ljus framtid. Han har vid flera tillfällen försökt få med sig Framstegspartiet in i ett sådant samarbete, men det har Renässans och Ljus framtid konsekvent sagt nej till.

Då sprack förhandlingarna på fiskepolitiken och EU-frågan. Dessutom ansåg Bjarni Benediktsson att de tre partiernas majoritet - med 32 av alltingets 63 mandat - var för liten.

Nu är läget annorlunda. Island är fyra veckor efter valet på väg in i en regeringskris. Guðni Th. Jóhannesson gav vid fredagens presskonferens tydliga signaler om att han förväntade sig att partiledarna skulle ta ansvar för situationen. Han uppmanade till kompromisser och till snabbt agerande.

I en andra förhandlingsrunda har inte de tre partierna råd att vara lika principfasta. Det gäller i synnerhet Självständighetspartiet som annars riskerar att hamna utanför en regering om Ljus framtid och Renässans i stället skulle söka sig åt vänster.

Även om majoriteten är knapp är den sannolikt tillräcklig. Om inte ett samarbete med Renässans och Ljus framtid skulle haverera totalt måste de övriga fyra partierna gå ihop för att kunna fälla förslag om någon enstaka ledamot skulle gå emot regeringens linje. Bjarni Benediktsson vet att han i många fall kan räkna med indirekt stöd från Framstegspartiet.

Bjarni Benediktsson har inte kontaktat Gröna vänstern, Piratpartiet eller Socialdemokraterna för att diskutera något samarbete. Självständighetspartiets alltingsgrupp har inte träffats under helgen utan möts först i dag för att diskutera utvecklingen.

Ett besked om formella regeringsförhandlingar mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid kan komma redan i dag. En förutsättning är att de två mittenpartierna godtar Bjarni Benediktssons kompromissförslag när det gäller reformering av fiskekvotsystemet och en folkomröstning om återupptagna förhandlingar om EU-medlemskap.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.