torsdag 24 november 2016

Skatter fäller Katrín Jakobsdóttirs fempartiregering

Renässans ställer inte upp på Gröna vänsterns skattehöjningar. Därmed spricker Katrín Jakobsdóttirs försök att bilda en fempartiregering. Hon har fortfarande kvar mandatet att bilda regering. I dag väntas besked om hon måste ge upp eller om Katrín Jakobsdóttir i stället kan vända sig till Framstegspartiet eller Självständighetspartiet.

Efter en veckas diskussioner och förhandlingar fanns det politiker som hoppades att det redan i går kväll skulle ha varit möjligt att påbörja arbetet med en regeringsförklaring. Men under eftermiddagen började rykten surra om ett allt mer låst läge.

När eftermiddagens möte mellan partiledarna sköts upp en timme samtidigt som Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir träffade Renässans Benedikt Jóhannesson i enrum var det uppenbart att förhandlingarna var på väg att spricka. Därefter talade hon i telefon med president Guðni Th. Jóhannesson. Beskedet hon gav honom var att förhandlingarna inte hade några utsikter att lyckas. Samma besked lämnades sedan efter mötet med partiledarna.

Fiskekvotsystemet och jordbrukspolitiken har varit svåra frågor att lösa. Inom bägge områdena ska dock kompromisser ha varit nära. I stället är det skattefrågor som fäller Katrín Jakobsdóttirs dröm om en fempartiregering.

Gröna vänstern vill finansiera välfärdssatsningar genom bland annat återinförande av förmögenhetsskatt och höjd skatt på kapitalinkomster. Partiet vill dessutom att personer som tjänar mer än 1,5 miljoner isländska kronor i månaden ska betala högre skatt. Inget av detta kunde Renässans acceptera.

De fem partierna - Gröna vänstern, Renässans, Piratpartiet, Ljus framtid och Socialdemokraterna - har varit överens om att lägga mer pengar på skola och sjukvård. Förhoppningen var att dessa satsningar skulle kunna finansieras genom överskott. Då hade argumentet för skattehöjningar förlorat tyngd.

I statskassan dök det tidigare i veckan upp ett oförutsett hål på 19 miljarder isländska kronor. Den avgående regeringen klubbade under den sista tiden före valet nya och ofinansierade satsningar inom socialförsäkringssystemet och infrastruktur. Om inte dessa beslut får någon finansiering väntar med all sannolikhet ett rejält budgetunderskott.

Detta hål hade inget av de fem partierna räknat med. Särskilt besvärande blev det för Renässans. Höjda skatter var allt annat än vad partiet gick till val på.

De ofinansierade satsningarna har i veckan blivit en stridsfråga mellan Katrín Jakobsdóttir och avgående finansministern Bjarni Benediktsson. Han kontrade i går på Facebook och hävdade att inga beslut var några överraskningar. I stället anklagade Bjarni Benediktsson Katrín Jakobsdóttir för att använda svepskäl för att kunna höja skatter.

I synnerhet Piratpartiet var i går angeläget om att lägga skulden för misslyckandet på Renässans. Partiets regeringsduglighet har varit ifrågasatt. I ett pressmeddelande uppgav Piratpartiet att inget av dess hjärtefrågor hade bidragit till beslutet att avbryta förhandlingarna.

Piratpartiet hävdade i stället att Renässans inte kommit med några förslag för att bryta dödläget. Även Socialdemokraterna lade ansvaret på Renässans. Gröna vänstern avstår i ett pressmeddelande från att peka ut någon syndabock.

Besvikelsen var i går stor hos de inblandade partierna. Renässans ansåg dock att de föreslagna skattehöjningarna inte kunde rättfärdigas. Därför valde partiet att lämna förhandlingarna. Totalt ville Gröna vänstern öka utgifterna med mellan 40 och 50 miljarder isländska kronor. På förslag fanns även en lång rad skattehöjningar riktade mot turistnäringen - bland annat en ny skatt på övernattningar - och höjd moms för hela branschen.

President Guðni Th. Jóhannesson valde att låta Katrín Jakobsdóttir behålla mandatet att bilda regering åtminstone över natten. De två ska ha ny kontakt under dagen. Hon kan få ännu en möjlighet att bilda en majoritetsregering.

Katrín Jakobsdóttir har i dagsläget två huvudalternativ. Antingen försöker hon byta ut Renässans mot Framstegspartiet i en fempartikoalition eller så vänder hon sig till Självständighetspartiet och ytterligare ett parti, där kanske Ljus framtid är mest sannolikt. Bägge alternativen medför olika svårigheter.

Framstegspartiet har under Sigurður Ingi Jóhannssons ledarskap åter blivit något av ett mittenparti efter att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson styrt det i en nationalistisk och högerpopulistisk riktning. det talar för Framstegspartiet. Men att den tidigare partiledaren finns kvar i alltinget oroar - inte minst Piratpartiet som tidigare uteslutit samarbete med Framstegspartiet.

Dessutom måste Renässans och Ljus framtid gå skilda vägar. Under de senaste veckorna har partierna gått ihop med syftet att stärka den politiska mitten.

Självständighetspartiet och Gröna vänstern bör kunna komma överens om fisket och jordbruket. Men även här kommer skattefrågorna bli svåra att lösa.

Historien talar möjligen för Framstegspartiet. Bara en gång tidigare - mellan 1944 och 1946 - har de två ytterligheterna till vänster och till höger inom isländsk politik samarbetat i en regering. Då höll koalitionen i tjugo månader.

Om Katrín Jakobsdóttir ger upp väntar intensiva dagar för Guðni Th. Jóhannesson. Det har nu gått snart fyra veckor sedan valet. För varje dag som går ökar sannolikheten för att alltinget behöver sammankallas utan att det finns någon ny regering. Formellt kan den avgående regeringen sitta kvar hur länge som helst, men den får svårt att arbeta eftersom den förlorat sin majoritet.

Benedikt Jóhannesson har tidigare efterfrågat uppdraget att bilda regering. Piratpartiet har i samtal med presidenten i stället pekat på Katrín Jakobsdóttir, men har samtidigt inte sagt nej till att försöka bilda en koalition. Om Guðni Th. Jóhannesson fortsätter att vända sig till partier efter dess storlek i alltinget går turen till Piratpartiet.

Han skulle också kunna släppa fram en minoritetsregering. Det mest uppenbara alternativet är en fyrpartikoalition mellan Gröna vänstern, Piratpartiet, Ljus framtid och Socialdemokraterna. En sådan regering skulle ha 27 av alltingets 63 mandat. 

Självständighetspartiet och Framstegspartiet är en annan tänkbar minoritet med 29 av 63 mandat. Det är dock troligare att fyrpartikoalitionen skulle kunna regera med passivt stöd från Renässans. De gamla oppositionspartierna skulle däremot gärna blockera den nygamla regeringens politik om de fick möjlighet.

Besked från Katrín Jakobsdóttir är att vänta under dagen. Om hon vill kan hon sannolikt få ytterligare några dagar på sig. På förmiddagen träffar hon partigruppen för att diskutera läget. Guðni Th. Jóhannesson tar rimligtvis inom kort kontakt med samtliga partiledare för att undersöka förutsättningarna för att bilda en ny regering sedan de två på förhand mest självklara alternativen spruckit.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.