torsdag 3 november 2016

Svårt läge öppnar för Framstegspartiet i ny regering

Framstegspartiet var det parti som inget annat var intresserat av att regera med. Men det komplicerade parlamentariska läget har gjort Framstegspartiet aktuellt på nytt. I synnerhet sedan partiledaren Sigurður Ingi Jóhannsson lovat att inte göra anspråk på några ministerposter åt företrädaren Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Bjarni Benediktsson fick i går uppdrag att bilda regering. Den första som Självständighetspartiets ledare valde att träffa var Sigurður Ingi Jóhannsson. I dag träffar Bjarni Benediktsson övriga partiledare. Anmärkningsvärt är att Renässans Benedikt Jóhannesson och Ljus framtids Óttarr Proppé väljer att möta honom tillsammans.

Lördagens alltingsval skapade förutsättningar för en ovanligt komplicerad regeringsbildning. För första gången sitter sju partier i parlamentet. Varken de två avgående regeringspartierna eller de fyra oppositionspartierna har egen majoritet. Och vågmästaren Renässans vill varken gå till höger eller vänster utan vill bilda regering i mitten.

Redan på valnatten var det uppenbart att Framstegspartiet inte stod högt upp som partner på några önskelistor. Partiet gjorde inte bara det sämsta valet under sin hundraåriga historia. Dessutom har den tidigare ordföranden Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte på något sätt agerat för att reda ut personstriderna i partiet.

De två ledamöter som backade upp honom under kampen om ordförandeposten - Lilja Alfreðsdóttir och Gunnar Bragi Sveinsson - har bägge gjort uttalanden om vikten av att gå vidare och att hålla ihop partiet. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson fortsätter däremot att bedriva krig mot interna motståndare.

Rädslan för att dras in i Framstegspartiets egna uppgörelser gjorde att ingen såg partiet som en tänkbar partner. Men det låsta läget har förändrat attityden gentemot Framstegspartiet. Inte minst eftersom Sigurður Ingi Jóhannsson lovat att inte kräva någon ministerpost åt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. Han har också betonat att han har en helt annan ledarstil än sin företrädare.

Ett sådant löfte är absolut nödvändigt. Såväl Bjarni Benediktsson som ledarna för de fyra oppositionspartierna avskyr Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledarstil.

Hittills tycks Sigurður Ingi Jóhannsson ha varit övertygande. Det regeringsalternativ som diskuterats mest är en koalition mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Den uppenbara nackdelen med en sådan regering är att den i alltinget har minsta möjliga majoritet: 32 av 63 mandat.

Bjarni Benediktsson har därför försökt få med Framstegspartiet i en fyrpartiregering. Men där säger Renässans och Ljus framtid nej. Inget av partierna vill uppfattas som att de ger den avgående regeringen konstgjord andning för att kunna stanna kvar vid makten.

Bjarni Benediktsson skulle också kunna vända sig till Gröna vänstern. Katrín Jakobsdóttir har dock gjort klart att en sådan koalition knappast är vad hennes väljare vill ha. Hon vill helst ha ett samarbete till vänster.

Även där har Framstegspartiet nu smugit in som ett alternativ. En koalition mellan Gröna vänstern, Renässans, Ljus framtid och Framstegspartiet har 29 mandat. Den skulle sannolikt kunna förhandla till sig stöd från Piratpartiet eller Socialdemokraterna för att inte riskera att falla vid en misstroendeförklaring.

Ett samarbete till vänster skulle inte vara något bekymmer för Framstegspartiets socialliberala falang, en grupp som trivdes ganska dåligt under Sigmundur Davíð Gunnlaugssons ledarskap. Sigurður Ingi Jóhannsson har fört tillbaka partiet mot mitten och bort från den högerpopulism och nationalism som kännetecknade Sigmundur Davíð Gunnlaugsson.

Det går heller inte längre att utesluta Socialdemokraterna som ett regeringsparti. Avhoppade partiledaren Oddný G. Harðardóttir ansåg att partiet inte kunde sätta sig i en regering med bara tre mandat i alltinget. Efterträdaren Logi Már Einarsson tycks dock inte vara av samma uppfattning.

Hur klokt det är att ingå i en regering med bara tre ledamöter kan däremot diskuteras. Så små partigrupper har i regel inte möjlighet att närvara vid alla nämndsammanträden. Om en av ledamöterna dessutom får en ministerpost blir det svårt att få något uträttat i det dagliga arbetet i parlamentet.

Redan inom de närmaste dagarna ska Bjarni Benediktsson informera president Guðni Th. Jóhannesson om utvecklingen i samtalen och förutsättningarna att bilda regering. Han har sannolikt bråttom. Han behöver visa presidenten att han kan forma en regering som kan få igenom sin politik i alltinget. Därefter behöver han snabbt få med sina partner på en budget för 2017 som måste klubbas snabbt.

Katrín Jakobsdóttir kan i stället vänta ut överläggningarna. När det gäller uppdrag att bilda regering står hon sannolikt som nummer två på presidentens lista. Och hennes alternativ finns snarare till vänster än åt höger. En koalition med Självständighetspartiet blir för Gröna vänstern förmodligen inte aktuell förrän det gått lång tid utan att någon annan lösning kunnat hittas.

För Sigurður Ingi Jóhannsson vore nya ministerposter åt Framstegspartiet en stor seger. Att det skulle kunna bli aktuellt trodde inte många på valnatten. Lyckas han fortsätta övertyga de övriga partierna om att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är isolerad och inte kommer att bli något problem kan denna lilla önskedröm infrias.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.