fredag 4 november 2016

Systrar åtalas för utpressning av statsministern

Två kvinnor riskerar sex års fängelse för utpressningsförsök riktade mot dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och en tidigare partner. Om inte statsministern betalade 8 miljoner isländska kronor skulle för honom obekväma uppgifter publiceras. I förhör skyller de två systrarna på varandra. Rättegången inleds i Héraðsdómur Reykjavíkur den 14 november i år.

I maj 2015 utsattes dåvarande statsministern Sigmundur Davíð Gunnlaugsson för ett utpressningsförsök. I ett brev adresserat till hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir hotades han med att besvärande hemligheter om hans förflutna skulle offentliggöras om han inte betalade 8 miljoner isländska kronor.

Brevskrivaren ansåg sig ha bevis för att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson utnyttjat sina kontakter inom MP Banki för att ordna ett lån åt vännen och partikamraten Björn Ingi Hrafnsson. Lånet ska han ha använt för att ta över tidningen DV. I samband med övertagandet tystade DV som en kritisk röst i samhället och tidningens ambitioner att bedriva undersökande journalistik upphörde direkt.

Hur Björn Ingi Hrafnsson finansierat expansionen för sitt skuldtyngda medieimperium är en gåta. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har dock förnekat att han skulle ha haft något med den att göra. Den som nu påstod sig kunna bevisa statsministerns inblandning var Björn Ingi Hrafnssons tidigare sambo, som arbetat som redaktör på flera webbplatser inom hans koncern Vefpressan.

Priset för att inte dessa uppgifter - vars sanningshalt alltså aldrig kunnat bevisas - inte skulle offentliggöras var 8 miljoner. Pengarna skulle överlämnas i korsningen mellan Krýsuvíkurvegur och Ásbraut i utkanten av Hafnarfjörður. Systrarna kunde se hur statsministerns bil körde fram till platsen och hur en man gick ut och lämnade en väska för att sedan köra därifrån.

Efter en timme ska Björn Ingi Hrafnssons ex-sambo ha smugit sig fram för att hämta väskan med pengarna. I samma ögonblick som hon tog i handtaget fann hon sig omringad av beväpnade poliser.

Den andra systern, som arbetade som journalist på Morgunblaðið, greps i en bil på väg från platsen. Det visade sig att hon utnyttjat sin yrkesroll för att låna ett fordon av en bilhandlare i Reykjavík.

Journalisten lade omedelbart skulden på sin syster för hela utpressningsförsöket. Hon sade i förhör att hennes enda inblandning i utpressningsförsöket bestod i att ha kört henne till vägskälet.

I förhör har ex-sambon gett en annan bild av händelserna. Hon har där pekat ut Morgunblaðið-journalisten som drivande och som ansvarig för upplägget.

Systrarna åtalas nu inte bara för utpressningsförsöket mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson. De åtalas dessutom för ytterligare ett fall av utpressning som genomfördes strax innan försöket att pressa statsministern på pengar.

Den här gången var det Björn Ingi Hrafnssons ex-sambo som anklagade en tidigare arbetskamrat för att ha våldtagit henne. Hon krävde enligt åtalet 700 000 isländska kronor för att hon inte skulle göra en polisanmälan. Han fick veta att en anmälan skulle förstöra hans karriär för gott.

Mannen valde att betala. Medan utpressningen pågick var det Morgunblaðið-journalisten som i stor utsträckning skötte kontakterna med honom. Hon ska också ha ordnat ett kvitto på betalningen åt mannen. Hon har i förhör sagt att hon inte visste att det skulle ha handlat om utpressning. I stället skulle pengarna ha varit ekonomisk ersättning för ett övergrepp.

Trots att mannen ansåg att systrarna ljög valde han att betala. När utpressningsförsöket mot Sigmundur Davíð Gunnlaugsson blev känt gick han till polisen och anmälde systrarna. Björn Ingi Hrafnssons ex-sambo svarade då med att anmäla den tidigare arbetskamraten för våldtäkt.

De två kvinnorna riskerar nu upp till sex års fängelse för utpressning. Rättegången inleds i Héraðsdómur Reykjavíkur den 14 november.

Här kan du läsa mer om utpressningshärvan.