måndag 7 november 2016

Två huvudspår till ny regering för Bjarni Benediktsson

Ännu har Bjarni Benediktsson inte bjudit in något annat parti till formella förhandlingar om ett regeringssamarbete. Men i praktiken är Självständighetspartiets handlingsutrymme begränsat. Bjarni Benediktsson står inför två huvudalternativ: ett samarbete med Ljus framtid och Renässans eller ett samarbete med Framstegspartiet och Gröna vänstern.

Under gårdagen kontaktade Bjarni Benediktsson president Guðni Th. Jóhannesson för att informera om samtalen med övriga partiledare. Under helgen har han även haft kontakt med Óttarr Proppé från Ljus framtid och Benedikt Jóhannesson från Renässans. Däremot har han inte talat med Gröna vänsterns Katrín Jakobsdóttir.

Bjarni Benediktsson har tidigare sagt att han räknar med att i veckan inleda konkreta förhandlingar om regeringsbildning. Vilka partier han tänker vända sig till är dock oklart. I dagsläget finns det egentligen bara två konstellationer som är sannolika.

Alla tycks ha räknat bort Piratpartiet som en koalitionspartner. Den vänsterallians som partiet försökte skapa sprack redan dagen därpå. Ljus framtid vände sig direkt till Renässans och bildade ett slags liberalt mittenblock. Och Piratpartiet tycktes släppa alla ambitioner om att sitta i en regering och ville i stället backa upp en minoritetsregering med Gröna vänstern, Ljus framtid och Renässans.

Renässans och Ljus framtid har hittills uteslutit en koalition med Självständighetspartiet och Framstegspartiet. Däremot håller de dörren öppen för ett samarbete med enbart Självständighetspartiet. Den uppenbara nackdelen med en sådan regering är att den bara har 32 av 63 platser i alltinget.

Hittills har Ljus framtid och Renässans varit principfasta i diskussionerna. Samtidigt har bägge närmast stängt dörren till vänstern. Det är ett högt spel om de verkligen vill ingå i en regering.

Bjarni Benediktsson har i dagsläget inte många alternativ. Piratpartiet är för Självständighetspartiet en otänkbar samarbetspartner. Socialdemokraterna bedöms sannolikt som för svaga för att sitta i en regering. Därmed återstår bara Gröna vänstern.

Inom Självständighetspartiet finns det en hel del ganska tunga namn - bland annat Elliði Vignisson, kommunchef på Västmannaöarna - som förespråkar en koalition med Gröna vänstern. Partierna skulle få svårt att komma överens i en lång rad skatte- och välfärdsfrågor. Men det finns också många beröringspunkter.

Gröna vänstern har inga större ambitioner att förändra fiske- och jordbrukspolitiken. Partiet kommer inte att ställa något krav på en folkomröstning om återupptagna EU-förhandlingar. Grundlagsfrågan är heller inte prioriterad för Gröna vänstern. Och isländska kronan är - åtminstone i dagsläget - partiets framtidsvaluta.

För Bjarni Benediktsson skulle ett samarbete med Gröna vänstern sannolikt innebära en putsning av det egna ryktet. Katrín Jakobsdóttir är landets i särklass populäraste och mest betrodda politiker. Förhoppningen är att lite av hennes popularitet och förtroendekapital skulle föras över på hela regeringen.

I en koalition mellan Självständighetspartiet och Gröna vänstern blir Framstegspartiet troligtvis den tredje parten. Efter valet är Framstegspartiet tillräckligt stukat för att Bjarni Benediktsson ska göra bedömningen att det inte kommer att ha lika höga politiska ambitioner som efter valet 2013.

Tillsammans med löften om att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson ska hållas isolerad gör det Självständighetspartiet, Framstegspartiet och Gröna vänstern till det i dag kanske mest sannolika regeringsalternativet. Inte minst skulle den ha en stabil majoritet med 39 av 63 mandat.

Talar emot Framstegspartiet gör de interna konflikterna som är allt annat än avklarade. Sigmundur Davíð Gunnlaugsson är inte ensam att anse att han kuppades bort som partiledare. Sveinn Hjörtur Guðfinnsson, ordförande för kommunföreningen i Reykjavík, säger i Morgunblaðið att enda sättet att ena partiet är att ge Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en ministerpost.

Bjarni Benediktsson är inte mer förtjust i Sigmundur Davíð Gunnlaugsson än ledarna för oppositionspartierna. Frågan är därför hur god kontroll ordföranden Sigurður Ingi Jóhannsson egentligen har över Framstegspartiet.

Den här typen av ouppklarade konflikter skulle kunna innebära att han gör sitt yttersta att spräcka mittenblocket för att kunna bilda en regering bestående av Självständighetspartiet, Gröna vänstern och Ljus framtid.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.