torsdag 8 december 2016

Bjarni Benediktsson: Nyval till våren ingen katastrof

Om det parlamentariska läget är så låst att den enda lösningen är nyval är det ingen katastrof. Det anser Självständighetspartiets ledare Bjarni Benediktsson. Han säger till RÚV att han är förvånad över att attityderna mellan partierna inte mjukats upp efter valet. Bjarni Benediktsson tror dock att det är möjligt att bilda regering - men vägen dit liknar han vid en labyrint.

Under onsdagen debatterades budgetförslaget för 2017 i alltinget. Trots att det handlar om en tjänstemannabudget är det avgående finansministern Bjarni Benediktsson som formellt står bakom förslaget.

Budgetdebatten innebar att inte mycket hände i överläggningarna mellan Piratpartiet, Renässans, Ljus framtid, Gröna vänstern och Renässans. Piratpartiets gruppledare Birgitta Jónsdóttir, som i fredags fick det formella uppdraget att bilda regering, har före veckans slut utlovat ett besked om samtalen ska övergå till regeringsförhandlingar.

Företrädare för de fem partierna möts igen i dag. Intresset för en fempartiregering är dock ljummet. Gröna vänstern anser inte läget förändrats sedan partiledaren Katrín Jakobsdóttir misslyckades med att bilda en koalition med samma fem partier. Renässans och Ljus framtid sneglar alltjämt även mot Självständighetspartiet. Och i synnerhet från Renässans finns det också stor skepsis mot att samarbeta med Piratpartiet.

Katrín Jakobsdóttir har redan sagt att det parlamentariska läget är så komplicerat att det kan bli omöjligt att bilda regering. I så fall vill hon att landet styrs av en samlingsregering fram till nyval som ska hållas i vår, alltså vid samma tidpunkt som det ordinarie valet till alltinget skulle ha skett.

Hon är inte ensam om att ha liknande funderingar. Bjarni Benediktsson säger till RÚV att det inte vore någon katastrof om regeringsbildningen misslyckades och nyval utlystes. Han är förvånad över att läget nu snart sex veckor efter valet fortfarande är så låst:
"Det är ingen katastrof om det är resultatet. Om det är resultatet av kampen på politikens arena under detta år att det som har kommit upp ur valurnorna är att det inte är möjligt att pussla ihop bitarna så att det råder förtroende och en gemensam syn på uppgifterna så gör det inget för mig om det väljs på nytt."
Bjarni Benediktsson har dock inte gett upp hoppet om en lösning på regeringskrisen. Själv hoppas han alltjämt på en koalition med Renässans och Ljus framtid. Kontakterna mellan partierna har inte upphört. Om Piratpartiets försök att bilda regering skulle misslyckas kommer de sannolikt att återupptas.

Det är av två skäl som Renässans och Ljus framtid ännu inte gett sig in i några formella förhandlingar om att bilda regering. Dels håller bägge partierna dörren öppen för att kunna bilda regering med Självständighetspartiet, dels är de långt ifrån övertygade om att Piratpartiet är regeringsdugligt.

Bjarni Benediktsson väntar alltså i kulisserna på Renässans och Ljus framtid. Han säger till RÚV att en samlingsregering och ett nyval kan bli aktuellt efter årsskiftet om det fortfarande inte finns någon regering:
"Det är demokratiskt, men jag tror inte att det nödvändigtvis är mest sannolikt i dag. Det som jag har tyckt varit sämst i allt detta är att man har gjort utfästelser åt alla håll och man har ibland känt det som om man befann sig i en labyrint - denna vägen är stängd, och tar man denna då är denna dörr öppen och dessa stängda och så har man fått följa dessa vägar, och detta har överraskat mig. Jag förstod kanske detta efter första veckorna efter valet och tänkte att detta är normalt och att detta är valets följdverkningar. attacker här i denna sal och i hela valrörelsen. Men jag är mycket förvånad över att dessa attityder inte skulle ha förändrats mer ju mer tiden går efter valet."
Här kan du läsa mer om regeringsbildningen.