måndag 5 december 2016

Dyrare att parkera fel i Reykjavík efter nyår

Efter årsskiftet blir det betydligt dyrare att parkera fel i Reykjavík. Då höjs avgiften från dagens 2 500 isländska kronor till 4 000 kronor. Tidigare har böterna inte varit dyrare än kostnaden för en heldagsparkering i stadskärnan. Därför har många bilister struntat i att betala och hoppats slippa böterna.

De dyraste parkeringsplatserna i centrala Reykjavík kostar i dag 250 isländska kronor i timmen. Avgifterna gäller mellan klockan 9 och 18, alltså nio timmar per dygn. En sådan heldagsparkering kostar 2 250 kronor.

Böterna för att överskrida tiden eller för att inte betala alls är i dag 2 500 isländska kronor. Inte sällan har därför bilister struntat i att betala med förhoppningen om att inte bötfällas. Och om det blivit böter har de ändå bara varit obetydligt högre än kostnaden för att parkera och betala korrekt.

Efter årsskiftet höjs böterna därför till 4 000 isländska kronor. Något exakt datum för höjningen är inte bestämt. Höjningen har godkänts av Bílastæðasjóður men behöver även få klartecken från kommunen och från inrikesdepartementet.

Här kan du läsa mer om att parkera fel i Reykjavík.