tisdag 13 december 2016

Glaciärlagunen Jökulsárlón på väg att bli en fjordEn 25 kilometer lång och 5 kilometer bred fjord. Så kan framtiden se ut för glaciärlagunen Jökulsárlón. Sedan lagunen först sågs till 1934 har den redan hunnit bli Islands djupaste sjö. Den sträcker sig flera kilometer under Breiðamerkurjökull. Havsvattnet som strömmar in i Jökulsárlón påskyndar avsmältningen.

Jökulsárlón är en av Islands populäraste turistattraktioner. Efter en utdragen tvist mellan markägarna såldes fastigheten Fell - som omfattar delar av lagunen och dess östra strand - till bolaget Fögrusteinar ehf. Prislappen var 1,52 miljarder isländska kronor.

Än så länge är det inte säkert att affären kommer att genomföras. Ingen av markägarna valde att begära att försäljningen skulle prövas av domstol. Därmed var det första hindret borta för Fögrusteinar.

Staten har dock fortfarande förköpsrätt till hela fastigheten Fell. Den måste utnyttjas senast den 10 januari nästa år. I så fall behöver staten betala lika mycket som Fögrusteinar hade gjort. Så länge som det inte finns någon ny regering lär det inte komma något sådant beslut.

Något som inte ingår i köpet är den mark som varje år blir isfri. År 1890 sträckte sig Breiðamerkurjökull, som är en utloppsglaciär från Vatnajökull, ända till 250 meter från havet. I dag är avståndet enligt Vísir mellan 7 och 8 kilometer.

Glaciärlagunen blev synlig för första gången 1934. Sedan dess har den växt kraftigt - i synnerhet de två senaste decennierna.

För sju år sedan mättes djupet i Jökulsárlón till 284 meter. Det gör glaciärlagunen till Islands djupaste sjö.

Den globala uppvärmningen är ett viktigt skäl till att Vatnajökull drar sig tillbaka och att berg som varit istäckta i många hundra år åter blir synliga för människan. Men det är inte den enda orsaken. Att avsmältningen går särskilt fort just i Jökulsárlón beror på att varmt havsvatten strömmar in i lagunen. Den påskyndar avsmältningen.

Havsvattnet värmer lagunen. Det påverkar inte bara de isberg som kalvat från Breiðamerkurjökull utan också området runt Jökulsárlón. Lagunen sträcker sig 25 kilometer in under glaciären. Den hjälper alltså till att värma upp närområdet.

Geofysikern Helgi Björnsson säger till Vísir att det på sikt kommer att bli dags att tala om Jökulsárlón som en fjord i stället för en lagun. Och det handlar inte om någon liten fjord som döljer sig under ismassorna. Han räknar med att den är cirka 25 kilometer lång och 5 kilometer bred.

Ovan kan du se utvecklingen vid Jökulsárlón mellan 1984 och 2016 och här kan du läsa mer om försäljningen av området.