fredag 30 december 2016

Grímsey och Árneshreppur utan varuleverans i en veckaSedan dagen före julafton har det inte kommit några nya leveranser till de enda butikerna i Árneshreppur och på Grímsey. Om det inte går att landa med flyg i dag får invånarna klara sig utan färskvaror och post över nyår. I Mjóifjörður har det varit omöjligt för prästen att komma till julmässan. I stället fick den hållas över nätet.

Den senaste veckan har flera oväder passerat Island med vindar i stormstyrka och kraftig nederbörd. För några av landets mest isolerade samhällen har det orsakat problem. Vägen till Mjóifjörður snöade igen lagom till julafton. Och till Grímsey och Árneshreppur har det inte varit möjligt att flyga.

Invånarna i kommunen Árneshreppur är vana vid att vara omskurna från omvärlden. Under flera vintermånader plogas den enda vägen till kommunen bara i undantagsfall eller inte alls. Under vinterhalvåret kommer alla leveranser till kooperativet i Norðurfjörður med flyg till Gjögur.

Senaste flyget till Gjögur kom dagen före julafton. Sedan dess har vädret gjort det omöjligt att landa. Jón G. Guðjónsson, bonde i Litla-Ávík i Árneshreppur, säger i RÚV att färskvarorna nu har börjat ta slut i den lilla butiken i Norðurfjörður:
"Detta räcker inte över årsskiftet. Det finns ingen mjölk i kooperativet. ... Nu har flygbolaget Ernir ställt in flyget till Gjögur i dag [torsdag], men försöker att flyga till Gjögur i morgon [fredag] men det ser inte bra ut. Om det går att flyga i morgon är det en veckas post som kommer. Brevbäraren i kommunen säger att det fortfarande saknas julpost till kommuninvånarna, även om det senast kom post dagen före julafton."
Vägen söderut till Drangsnes och Hólmavík - där de närmaste butikerna finns - har dock tidvis varit framkomlig sedan julafton. I det skick som vägen är nu handlar det om cirka två timmars körning i varje riktning.

En liknande situation råder på Grímsey. Varken färjan eller flyget har kunnat trafikera ön sedan dagen före julafton. Även här har färskvaror börjat sina i den enda butiken. Delägaren Harpa Þórey Sigurðardóttir säger till RÚV att öborna är vana vid att leveranser uteblir på grund av vädret:
"Läger är sådant att vi är mjölklösa, gräddlösa och brödlösa. Det saknas naturligtvis mycket men det är ändå ingen som går hungrig. Människor är vana vid detta och har själva ett bra förråd. Detta är naturligtvis svårt ändå, särskilt vid denna tid."
Även på Grímsey är det många som ännu inte har fått försändelser som skulle vara framme till julafton. Däremot har nyårsfyrverkerierna kommit eftersom de levererades ovanligt tidigt.

Vägen till Mjóifjörður på östra Island snöade igen till julafton. Dessutom har vindarna varit mycket hårda. Kyrkoherden Sigurður Rúnar Ragnarsson har därför varken vågat försöka sig på att ta sig till Mjóifjörður med båt eller bil. Inte minst eftersom han skulle ha både organist och kör med sig till mässan.

Lösningen blev en mässa som i går sändes direkt över nätet från kyrkan i Neskaupstaður. I stället för att ta sig till den lilla kyrkan i Brekka kunde invånarna i Mjóifjörður - som är knappt 20 under vinterhalvåret - följa gudstjänsten genom Youtube. Sigurður Rúnar Ragnarsson säger i Morgunblaðið att det rörde sig om ett försök när inga andra alternativ var möjliga:
"Vi tänker försöka vara lite moderna eftersom vädret inte är på vår sida. ... Vi är vana vid att komma till dem [invånarna] och vill naturligtvis fortsätta med det, men detta är ett reservhjul som går att använda om det behövs."
Ovan kan du se den mässa som direktsändes över nätet i går eftermiddag.