söndag 4 december 2016

Hösten på Grímsey utan dygn med minusgrader

Trots att hösten övergått i vinter har dygnsmedeltemperaturen på Grímsey ännu inte sjunkit under nollan. Det är första gången som detta hänt på den ö som är Islands nordligaste befolkade utpost. Normalt brukar det första hela dygnet med minusgrader inträffa redan i oktober. Enligt väderprognosen för kommande vecka dröjer köldgraderna ytterligare.

Ungefär fyra mil norr om det isländska fastlandet ligger Grímsey, en ö med 66 invånare. Här har det gjorts dagliga mätningar av temperaturen sedan 1874. Dagens väderstation ligger 19 meter över havet och strax ovanför norra polcirkeln.

Denna höst - en årstid som enligt Veðurstofa Íslands består av oktober och november - har dygnsmedeltemperaturen ännu inte sjunkit under noll. Visserligen har det varit minusgrader på ön, men snittet har än så länge hamnat över noll.

I vanliga fall brukar enligt RÚV det första dygnet med minusgrader inträffa på Grímsey redan i oktober. Andra år då minustemperaturerna kommit sent var 1976 och 1960. Då sjönk dygnstemperaturen under noll 10 respektive 5 november.

Meteorologen Einar Sveinbjörnsson säger till RÚV att skälet till de ovanligt höga temperaturerna är att Atlanten varit ovanligt varm. Havstemperaturen är just nu omkring 6 grader. Inte heller har kalluft dragit in från norr på samma sätt som den brukar.

I november var snittemperaturen på Grímsey 4,0 grader. Bara två gånger sedan mätningarna påbörjades 1874 har november varit varmare på ön. Snittet för den senaste tioårsperioden är 2,3 grader.

Värmen ser ut att hålla i sig även under nästa vecka. Enligt Veðurstofa Íslands prognos kommer dygnsmedeltemperaturen under de närmaste dagarna att ligga klart över fryspunkten.