fredag 30 december 2016

Inte troligt med ny regering på Island före årsskiftetSamtalen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid fortsätter. Men det är inte troligt att de tre partierna hinner komma överens om villkoren för ett regeringssamarbete före nyår. Om de inte lyckas inom de närmaste dagarna är det troligt att president Guðni Th. Jóhannesson agerar för att påskynda processen.

Den avgående statsministern Sigurður Ingi Jóhannsson ser ut att bli den som får hålla morgondagens nyårstal till nationen. Samtalen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid fortsätter, men det är inte troligt att de hinner nå en överenskommelse om en regeringsförklaring så snabbt.

Självständighetspartiets Bjarni Benediktsson, Renässans Benedikt Jóhannesson och Ljus framtids Óttarr Proppé träffades senast i onsdags. De tre partiledarna har dock täta kontakter där de utbyter förslag och åsikter.

Fiskepolitiken och EU-frågan har pekats ut som två avgörande frågor för ett eventuellt regeringssamarbete. Att de tre partierna står så långt ifrån varandra har gjort att tidigare försök att bilda en koalition misslyckats. Två månader efter valet har kompromissviljan ökat. Men det handlar fortfarande om frågor av en tyngd som skulle kunna fälla ett samarbete.

Óttarr Proppé säger i Morgunblaðið att det inte enbart handlar om att hitta kompromisser i dessa frågor. För Ljus framtid är det nödvändigt att "hela paketet" ska kunna accepteras. Han medger att det inom partiet finns medlemmar som inte anser att en koalition med Självständighetspartiet är det bästa för Ljus framtid:
"Det finns kanske aldrig total enighet om sådana saker, men det är mycket som har försökts under de två månader som har gått sedan valet."
Något beslut om att inleda formella regeringsförhandlingar finns inte. Benedikt Jóhannesson säger i Morgunblaðið att det ännu är för tidigt för ett sådant steg. Inte heller har de tre partierna satt några tidsramar för samtalen:
"Förhoppningsvis kan vi snart nå fram till det läge där vi kan säga om det blir något av detta. Jag har blivit bränd så många gånger i förhandlingar som det inte blivit något av och jag är därför måttfull i min optimism."
Bjarni Benediktsson har inte uttalat sig om samtalens utveckling. I en intervju i Ínn säger han att det varit särskilt svårt att bilda regering eftersom vissa partier uteslutit samarbeten med andra partier. Han hävdar att det hela tiden varit självklart att Självständighetspartiet skulle ingå i regeringen:
"I mitt sinne har det från början stått klart att Självständighetspartiet behövde ingå i denna regering och att vi skulle leda denna regering som valets odiskutabla segrare."
President Guðni Th. Jóhannesson har hela tiden hållits informerad om utvecklingen. Om inga nyheter kommer från trepartiförhandlingarna inom de närmaste dagarna är det troligt att han ingriper.

Han skulle på nytt kunna utse en person som får det formella uppdraget att bilda regering. Men han skulle också kunna ge signaler till partiledarna om att i stället försöka bilda en minoritetsregering som genom en överenskommelse med andra partier inte skulle riskera att falla vid en misstroendeförklaring.

Här kan du läsa mer om regeringsbildningen och ovan kan du se Ínns intervju med Bjarni Benediktsson.