lördag 24 december 2016

Kassler allt färre islänningars favorit på julafton

Kassler är fortfarande den vanligaste huvudrätten på julafton. Men allt fler islänningar väljer i dag något annat än kassler. Både kalkon och ripa serveras i år på fler tallrikar än förra julen. Det är framför allt höginkomsttagare som ratar kasslern. Kalkon är vanligt i Reykjavíkområdet medan lamm går bättre på landsbygden. Det visar en undersökning utförd av MMR.

I år är det 46,4 procent av islänningarna som tänker äta kassler till huvudrätt på julafton. Det är den lägsta andelen under de sju år som MMR frågat en panel om matvanorna under julhelgen. Jämfört med julafton 2015 är det i år 3,4 procentenheter färre som serverar kassler.

Näst vanligast är lammkött och kalkon. Bägge hamnar på 9,6 procent av tallrikarna. För lammköttet innebär det en nedgång med 1,9 procentenheter och för kalkonen en uppgång med 1,4 procentenheter. Därefter följer ripa med 8 procent - en ökning med 0,8 procentenheter - och annat fläskkött än kassler med 4,4 procent, ett uppsving med 0,6 procentenheter.

Mest ökar den grupp som uppger att de kommer att äta något annat på julafton. I år är den 21,9 procent, en uppgång med 2,4 procentenheter jämfört med förra året. I gruppen övrigt ingår fisk och skaldjur, gås, vegetariskt, rökt lammkött, ren, kyckling, nötkött, and och annat.

Kassler är populärast hos unga och medelålders, på landsbygden och bland låg- och medelinkomsttagare. Lammkött uppskattas oftare av kvinnor och personer bosatta på landsbygden. Kalkon serveras däremot i större utsträckning av kvinnor och boende i Reykjavíkområdet. Ripa hamnar oftare på tallriken hos pensionärer och hos landsbygdsbefolkningen.

Här kan du läsa mer om vad islänningar äter på julafton.