lördag 3 december 2016

Möte löser inte varumärkestvist mellan Island och Iceland

Island kräver att varumärkesregistreringen av Iceland hävs i hela EU. Det var beskedet som företrädare för livsmedelskedjan Iceland Foods fick vid ett möte i Reykjavík i går. Iceland Foods förslag att lösa varumärkesdispyten fick tummen ned. I stället går Island vidare till EU:s immaterialrättsmyndighet.

När utrikesminister Lilja Alfreðsdóttir nyligen meddelade att Island tänkte utmana Iceland Foods registrering av varumärket Iceland svarade livsmedelskedjan snabbt. I fredags möttes företrädare för Iceland Foods, utrikesdepartementet, Íslandsstofa och Samtök atvinnulífsins i Reykjavík.

I bagaget ska Iceland Foods ha haft med sig förslag på hur tvisten om varumärket skulle kunna lösas. Men förslagen var inte tillräckliga för utrikesdepartementet. Under mötet lade de enligt ett pressmeddelande fram kravet att Iceland Foods skulle avsäga sig rätten till varumärket.

Island tänker därför vända sig till EUIPO, EU:s immaterialrättsmyndighet, för att få registreringen hävd. Islands hållning är att varumärket är alldeles för omfattande och att det hindrar isländska företag att marknadsföra sig som just isländska i hela EU.

Hotet om en juridisk process är uppenbarligen ett stort bekymmer för Iceland Foods. Om inte bolaget sett en verklig risk att förlora varumärket Iceland hade det knappast packat väskorna med kompromissförslag och gett sig av till Reykjavík nästan omedelbart.

Här kan du läsa mer om varumärkestvisten.