fredag 16 december 2016

Samlingspunkten i Þórshöfn kan vara historia efter brand

När grillen i Þórshöfn brann ned till grunden i tisdags förlorade invånarna den naturliga samlingspunkten i samhället. Redan i går blev det bli möjligt att tanka på nytt. Men om grillen byggs upp är alltjämt ett frågetecken. Huset ägdes av bensinkedjan N1. Utan grillen befarar lokalbefolkningen att bygdens nav ska vara förlorat.

Þórshöfn på nordöstra Island har 350 invånare. Omkring hälften av invånarna jobbar inom fiskeindustrin. Investeringar från branschjätten Ísfélag Vestmannaeyja gör att Þórshöfn ser ut att ha en säkrare framtid än många andra fiskelägen längs den isländska kusten.

Till regionen - som ligger så långt bort från Reykjavík som det är möjligt att komma - är det inte många turister som hittar. Även om det är en näringsgren som växer är det inte alls med samma kraft som i många andra delar av landet.

Avstånden är stora. De närmaste grannarna är Raufarhöfn en timmes körning norrut och Bakkafjörður en halvtimme söderut. Bägge orterna är betydligt mindre än Þórshöfn.

Men det är dit som bilister har fått åka för att tanka sedan i tisdags. Då totalförstördes Grillskálinn i en våldsam brand. Larmet kom vid fyratiden på morgonen. Brandsoldaterna hade ingen möjlighet att rädda byggnaden. I stället fick de inrikta sig på att rädda ny utrustning till bensinpumparna.

N1 är den enda drivmedelsförsäljaren på orten. Den senaste tiden har arbetet pågått med att byta ut oljetankarna. De kunde räddas undan tisdagens brand.

I närmare tre dygn var det inte möjligt att tanka i Þórshöfn. Men i går eftermiddag kunde den nya anläggningen tas i bruk.

Hur det blir med Grillskálinn är däremot osäkert. Den 120 kvadratmeter stora byggnaden totalförstördes i branden. Den ägdes av N1, men hyrdes ut till lokala företagare. I runt 50 år har Grillskálinn varit den självklara mittpunkten i samhället.

Grillskálinn serverade grillrätter och under lunchtid även husmanskost. Där såldes livsmedel, godis, glass och tillbehör till bilen. Sex personer arbetade på Grillskálinn.

Þórshöfn står visserligen inte utan butik eller restaurang. På orten finns livsmedelsbutiken Samkaup Strax och restaurangen Báran, som dock har begränsade öppettider under vintern. Men det är Grillskálinns generösa öppettider som gjort den till samhällets nav.

Utredningen av brandorsaken pågår. Något beslut om N1 tänker bygga upp Grillskálinn på nytt är inte fattat. Om Grillskálinn blir historia med branden har regionen förlorat sitt enda snabbmatshak och servicebutik.

En av de invånare som saknar Grillskálinn är Gréta Bergrún Jóhannesdóttir. Hon säger till RÚV att hon hoppas att N1 bygger nytt, men hon befarar att inget annat än bensinpumparna blir kvar på platsen efter branden:
"Alla är otroligt ledsna. Det måste sägas som det är. Detta är en stor förlust för samhället att se en sådan byggnad försvinna. ... I ett sådant litet fiskeläge så fungerar detta lite som ett samhällscentrum. Där träffas invånare på väg och många åt där på luncherna. ... Så är byggnaden förknippad med ortens historia för den har funnits där i 50 år. Man hängde där när man var ungdom så huset är inbyggt i samhällets historia."
Grillskálinn har de senaste åren drivits av Jón Stefánsson, polis i Þórshöfn, och dottern Kapítóla Rán Jónsdóttir. Byggnaden var försäkrad genom N1. Bolaget tar ställning till ett nybygge först när försäkringsbolagets utredning är klar.