torsdag 29 december 2016

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson kräver ursäkt från RÚV


RÚV ska be både Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttir om ursäkt. Det kravet framför den tidigare statsministern i en debattartikel i Morgunblaðið. Han hävdar att public service-bolaget gått ihop med utländska intressen för att tvinga bort honom och Framstegspartiet från makten.

I april avgick Sigmundur Davið Gunnlaugsson som statsminister sedan det uppdagats att han varit delägare i hustrun Anna Sigurlaug Pálsdóttirs skatteparadisbolag Wintris Inc. Samtidigt som Island förhandlade med fordringsägare till de kraschade storbankerna hade paret egna fordringar på bankerna värda 523 miljoner isländska kronor.

Avhoppet kom sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson satt regeringens framtid på spel. Koalitionspartnern Självständighetspartiet ville regera vidare med Framstegspartiet, men satte som villkor att statsministern skulle avgå. Sedan Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i hemlighet vänt sig till presidenten för att be om lov att upplösa parlamentet var förtroendet förbrukat.

Ny statsminister blev Framstegspartiets vice ordförande Sigurður Ingi Jóhannsson. I höstas utmanade och besegrade han Sigmundur Davíð Gunnlaugsson i kampen om partiledarskapet. Trots partiets sämsta valresultat någonsin i den nordöstra valkretsen kunde dock Sigmundur Davíð Gunnlaugsson säkra en plats i alltinget.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson har inte medgett några som helst misstag. I stället har han konsekvent hävdat att han fallit offer för en sammansvärjning ledd av public service-bolaget RÚV. Vissa av RÚV:s journalister ska enligt honom ha konspirerat med utländska kontakter för att gillra en fälla som skulle tvinga bort honom från statsministerposten.

Nu kräver Sigmundur Davíð Gunnlaugsson en ursäkt från RÚV. Han skriver i Morgunblaðið att både han och Anna Sigurlaug Pálsdóttir utsatts för metoder som är "varken etiska, professionella eller lagliga". I debattartikeln vänder han sig direkt till RÚV-chefen Magnús Geir Þórðarson.

Sigmundur Davíð Gunnlaugsson skriver att inte samtliga anställda hos RÚV står bakom den påstådda konspirationen. I stället ska det röra sig om "en grupp som har starka åsikter om politik och samhällsfrågor i allmänhet och som är obesvärade över att visa det i sitt arbete".

Denna grupp inom RÚV ska enligt den tidigare statsministern bland annat ha vänt sig till SVT:s Uppdrag granskning. Den intervju där han av en SVT-reporter konfronteras med kopplingarna till Wintris Inc. kallar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson "förfalskad" och reportern beskrivs som "ett ökänt råskinn":
"Programmet byggde enligt uppgift från dem som gjorde det på flera månaders förberedelser och dokument som tv-folket fick portionerade av några mystiska människor i utlandet. Frågor som skulle ställas medföljde."
Sigmundur Davíð Gunnlaugsson antyder alltså att reportrarna agerade på uppdrag av för honom okända personer. Han har tidigare hävdat att det funnits ett starkt intresse inom vissa finanskretsar att få bort honom från makten eftersom han tagit strid med hedgefonder som - likt han själv - varit fordringsägare till de kraschade storbankerna.

Vidare kritiserar Sigmundur Davíð Gunnlaugsson arbetsmetoderna vad gäller själva intervjun. Den gjordes under falska förespeglingar och därefter klipptes den på ett missvisande sätt för att peka ut honom som klandervärd. Dessutom ska uttalanden ha tagits ur sitt sammanhang och svarta filter använts som effekt.

Än en gång upprepar han också påståendena om att han själv och Anna Sigurlaug Pálsdóttir offentliggjort all nödvändig information om Wintris Inc. Trots detta ska angreppen ha fortsatt. Detta visade sig enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson genom punktbevakning mot Framstegspartiet från RÚV:s sida.

Även här ska syftet från public service-bolaget ha varit att påverka den politiska utgången. Det var enligt Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte nog med att han tvingades bort från uppdraget som statsminister. Han skulle även tvingas bort från ordförandeposten i partiet.

Men någon ursäkt blir det inte. RÚV-journalisten Aðalsteinn Kjartansson skriver på Facebook att debattartikeln kan bemötas på samma sätt som tidigare utspel från den tidigare statsministern. Han listar en lång rad frågor om Wintris Inc. som ännu inte besvarats - till exempel vilka bolagets tillgångar är och om och i så fall hur han deklarerat sitt innehav i bolaget.

Vidare undrar Aðalsteinn Kjartansson varför Sigmundur Davíð Gunnlaugsson inte anmält programmet till journalistförbundet Blaðamennafélag Íslands etiska nämnd eller om han föredrar "att skriva artiklar på bloggen eller i Morgunblaðið där han utan att störas kan spela offrets roll".

Inte heller RÚV-chefen Magnús Geir Þórðarson ser några skäl att be om ursäkt. Rapporteringen om Sigmundur Davíð Gunnlaugssons kopplingar till skatteparadisbolag har varit befogad. Han uppmanar i ett blogginlägg honom att vända sig till den etiska nämnden om han anser sig orättvist behandlad:
"Jag och nyhetschefen har flera gånger under det senaste året undersökt denna sak och resultatet är alltid detsamma: sakens nyhetsvärde är odiskutabelt och den berör allmänheten i landet. Den information som framkom i det aktuella programmet står fast och har inte vederlagts. Genom den aktuella rapporteringen utförde RÚV sin uppgift och skyldigheter. Därför finns det ingen anledning till någon ursäkt från RÚV på grund av saken."
Vidare skriver Magnús Geir Þórðarson att Sigmundur Davíð Gunnlaugsson vid upprepade tillfällen både före och efter programmet sändes haft möjligheter att ge sin syn på saken. RÚV har också rapporterat om hans kritik mot programmet.

Här kan du läsa mer om Sigmundur Davíð Gunnlaugsson och RÚV.