söndag 25 december 2016

Varmrökt lammkött på två av tre tallrikar på juldagen

Varmrökt lammkött, hangikjöt, serveras på juldagen till huvudrätt för två av tre islänningar. Det rökta lammet minskar i popularitet jämfört med förra julen, men ingen annan varmrätt är lika etablerad under helgen. Det är framför allt pensionärer bosatta på landsbygden som håller liv i traditionen. Det visar en undersökning utförd av MMR.

På Island är hangikjöt intimt förknippat med juldagen. Länge har det varmrökta lammet varit ett givet inslag i julfirandet hos en majoritet av hushållen. Så är det även i år.

I dag äter 67,9 procent av islänningarna hangikjöt till huvudrätt. Det är en nedgång med 4,1 procentenheter jämfört med förra året. Det är också första gången sedan 2010 - då MMR började ställa frågor om matvanorna under julhelgen - som andelen för hangikjöt sjunker under 70 procent.

Kassler är vanligast på julafton, men minskar i popularitet. I stället ökar antalet islänningar som serverar kassler på juldagen. I dag är det 9,8 procent som föredrar kassler, en uppgång med 2,5 procentenheter.

Kalkon ökar med 1,5 procentenheter till 4,4 procent och annat lammkött ökar med 1,1 procentenheter till 4,3 procent. Kategorin övrigt minskar 1,1 procentenheter till 13,5 procent.

Traditionen med hangikjöt är starkast bland pensionärer på landsbygden. Den är betydligt svagare bland unga islänningar bosatta i huvudstadsregionen. Unga och höginkomsttagare är de grupper som oftast väljer något annat.

Här kan du läsa mer om mattraditioner på juldagen.