söndag 15 januari 2017

Icelandair näst mest försenade flygbolaget

Fyra av tio flyg med Icelandair var försenade under 2016. Av de internationella flygbolag som ingår i Flight Stats kartläggning var det bara israeliska El Al som hade större problem med förseningar. Enligt Icelandair beror förseningarna på vårens flygledarstrejk och utbyggnaden av flygplatsen i Keflavík. Färst sena ankomster har nederländska KLM.

Flight Stats följer flygtrafiken över världen och sammanställer årligen en lista över de mest och minst försenade flygbolagen. Siffrorna för Icelandair - som räknas som ett internationellt flygbolag med trafik mellan flera kontinenter - är statistiken för 2016 allt annat än smickrande.

Hela 41,05 procent av Icelandairs flyg landade enligt Bloomberg förra året mer än 15 minuter efter tidtabellen. Sämst i kategorin var El Al med 56 procent försenade ankomster.

Bäst var KLM med 11,47 procent sena landningar. Därefter följde Iberia med 11,82 procent och JAL med 12,2 procent.

Guðjón Arngrímsson, informationschef för Icelandair, säger till RÚV att punktligheten varit bra under stora delar av året. Det som försämrar statistiken är vårens flygledarstrejk och utbyggnaden av flygplatsen i Keflavík. Flygplatsen har enligt Guðjón Arngrímsson inte hunnit växa i samma takt som antalet passagerare ökat.