onsdag 25 januari 2017

Popularitetsrekord för president Guðni Th. Jóhannesson

Hela 81,4 procent anser att president Guðni Th. Jóhannesson gör ett bra jobb. Bara 3,8 procent är missnöjda med hur den nyvalde presidenten sköter sitt ämbete. Det visar en opinionsundersökning utförd av MMR. Företrädaren Ólafur Ragnar Grímsson var aldrig i närheten av liknande popularitetssiffror.

Sedan mars 2011 har MMR regelbundet frågat islänningar om deras uppfattning om presidentens sätt att sköta sitt jobb. Ólafur Ragnar Grímsson - som valdes 1996 - var som populärast när han meddelat att han inte tänkte ställa upp för omval. Det var i april förra året som 63,7 procent var nöjda med honom.

Efterträdaren Guðni Th. Jóhannesson har bara vid ett tillfälle varit under den siffran. I MMR:s senaste mätning är det hela 81,4 procent som tycker att han gör ett bra jobb. Det är den högsta siffran någonsin.

Bara 3,8 procent ger Guðni Th. Jóhannesson underkänt. Motsvarande siffra för Ólafur Ragnar Grímsson var som lägst 14 procent. Även detta skedde när det stod klart att han skulle avgå.

Resterande 14,8 procent uppger att de varken är nöjda eller missnöjda med den nuvarande presidenten.

Guðni Th. Jóhannesson är inte lika populär i alla väljargrupper. Han har fler anhängare bland kvinnor, islänningar i åldern 30 till 49 år, personer bosatta på landsbygden, högskoleutbildade och medelinkomsttagare.

Missnöjet är störst bland män som har fyllt 68 år och är bosatta i Reykjavíkområdet.

Bland Gröna vänsterns sympatisörer är det hela 95 procent som svarar att de anser att Guðni Th. Jóhannesson. Därefter följer Socialdemokraterna med 94 procent, Ljus framtid med 89 procent, Piratpartiet med 88 procent, Självständighetspartiet med 60 procent och Framstegspartiet med 56 procent.

Här kan du läsa mer om Guðni Th. Jóhannessons popularitet.