fredag 27 januari 2017

Tio råd till Håkan Juholt som ambassadör på Island

Foto: Riksdagen
Håkan Juholt blir ny ambassadör på Island. I september börjar den forne partiledaren för Socialdemokraterna sitt nya jobb. Beslutet klubbades enligt ett pressmeddelande vid gårdagens regeringssammanträde. Här är tio råd till den blivande ambassadören.

Kanske är relationerna mellan Sverige och Island så goda att länderna - förvirring, bitterhet och pajkastning under Icesave-tvisten undantagen - faktiskt kan tillåta sig att skämta lite med varandra. Islands senaste drag var att placera en ambassadör som talar klingande göteborgska i Stockholm. Och nu kontrar Sverige med en smålänning i ett land där den mest besökta restaurangen finns i ett Ikea-varuhus.

Uppdraget är Håkan Juholts första som ambassadör. Därför bjuder Islandsbloggen på tio tips till den blivande ambassadören.

1. Du får flytta in i ett ståtligt hus ritat av forne statsarkitekten Guðjón Samúelsson på Fjólugata i centrala Reykjavík. Plats i residenset finns definitivt för din kulbo. Emellanåt förväntas du hålla lite kristallglas- och kostymtillställningar.

2. Njut av trädgården och boendemiljön på Fjólugata, för på jobbet kommer det inte att finnas mycket att njuta av. Gatorna kring Háaleitisbraut och Grensásvegur brukar allmänt rankas som Reykjavíks fulaste. Ambassadens hemvist på Lágmúli - som ungefär kan jämföras med något avdankat industri- och handelsområde i Sundbyberg - är definitivt topp tre tillsammans med just Grensásvegur och Síðumúli (den senare brukar komikern Jón Gnarr ibland skildra förföriskt som en plats där solen speglar sig i oljefläckarna).

3. Men kanske slipper du Lágmúli om du hänger kvar på jobbet ett tag. Planer finns på en gemensam ambassad för de nordiska länderna i Reykjavík. Medan du funderar på saken kan du traska över till klassiska Múlakaffi på Hallarmúli och bekanta dig med isländsk husmanskost.

4. Om du vill träffa partikamrater får du skynda på. De isländska Socialdemokraterna tillhör en både nedläggnings- och utrotningshotad art. De sällsynta exemplar som finns kvar av Socialistus islandus samfylkingiensis kommer dessutom inte särskilt bra överens.

5. Oroa dig inte för din Pokémonhobby. Det finns fina monster att fixa även på Island. Häng på en av Reykjavík Excursions pokemonturer. En gissning är att du kommer att höja medelåldern på bussen en gnutta. Men du slipper hamna vilse och behöver inte be chauffören att komma och hämta dig. Något du annars kan förlita dig på trots att ambassaden är obetydligt större än det socialdemokratiska partikansliet på Hallveigarstígur.

6. Lär dig språket. Åtminstone lite. Isländska är inte svårt för den som har svenska som modersmål. Och inget är tröttsammare än att behöva lyssna på nordistvurmande skandinaviska ambassadörer som hänger på Nordiska huset och klagar över att isländska skolor halvdumpat danskan för att därefter i samlad tropp gå över till fiket på Nationalmuseum för att beställa en kopp svart kaffe. På engelska.

7. Islänningar kan i regel betydligt mer om Sverige än vad svenskar vet om Island. För många kommer du att vara ett känt ansikte. Rapporteringen har dock inte varit särskilt smickrande. I Fréttablaðið kallades du nyligen bidragsbedragare. Men bekymra dig inte om det. Islänningar är vana vid att med goda skäl betrakta politiker såväl i parlamentet som i kommunerna som korrumperade fifflare och bedragare. Isländsk politik är inte alls lika moralisk som svensk. Här gör dig gamla fadäser till en i gänget.

8. Island har till skillnad från Sverige väder på riktigt. Så klä dig i lager. Kanske hjälper det även mot eventuella mediestormar.

9. När Socialdemokraterna skrev runan om ditt partiledarskap lyfte de fram ditt engagemang för att bekämpa barnfattigdom. Som gammal journalist har du faktiskt alla möjligheter att göra nytta på Island. De flesta isländska journalister arbetar under usla villkor. Inte sällan dikterar ägarnas politiska och ekonomiska intressen mediernas nyhetsrapportering. Här kan du göra en verklig insats. Våga vara lite obekväm och slå ett slag för den oberoende journalistik som i dag lyser med sin frånvaro i Morgunblaðið, Fréttablaðið eller DV när den skulle gå emot ägarnas intressen. Så varför inte sponsra Kjarninn, Stundin och Fréttatíminn med en slant?

10. Om du ändå ska lära dig isländska kan du börja med att briljera med fem ord för mustasch: efrivararskegg, grön, motta, yfirskegg och yfirvaraskegg. Orden kan komma till pass om du ställer upp i baren Bostons årliga Tom Selleck-tävling. Där gäller det att odla en tangorabatt som påminner om denna amerikanska ikon. Här kan ditt försprång mot övriga tävlande närmast liknas vid en femsekunderstjuvstart i ett hundrameterslopp. Och under mottumars ('mustaschmars') låter isländska män mustaschen växa vilt till förmån för kampen mot cancer. Även här har du i praktiken redan vunnit tävlingen.