tisdag 7 februari 2017

Birna Brjánsdóttir drunknade - kastades levande i vattnet

Birna Brjánsdóttir var vid liv när hon kastades i vattnet. Men om gärningsmannen visste att hon inte var död är osäkert. Runt halsen hade hon tydliga märken efter stryptag. Den som dödade Birna Brjánsdóttir klädde också av henne innan kroppen sattes i vattnet. Polisen ska enligt RÚV vara säker på att dödsorsaken var drunkning.

Obduktionen av Birna Brjánsdóttir visade att hon hade vatten i lungorna. Därmed stod det klart att hon var vid liv när hon kastades i vattnet. Detta skedde sannolikt väster om fyren vid Selvogur där kroppen hittades åtta dagar senare.

Uppgifterna kommer från RÚV som hänvisar till poliskällor. De har inte bekräftats av polisen.

Birna Brjánsdóttir tros frivilligt på Laugavegur i Reykjavík ha klivit in i en hyrbil som disponerades av två grönländska sjömän vid 5.25 lördagen den 14 januari. Trekvart senare anländer hyrbilen till hamnen i Hafnarfjörður där Polar Nanoq, den trålare som de två männen arbetar på, ligger efter att ha varit i Danmark över jul och nyår.

Hon syns aldrig till på några övervakningsbilder från hamnen, men polisen är övertygad om att hon är vid liv när bilen anländer 6.10. Efter ett kortare samtal går en av männen ombord Polar Nanoq. Den andre kör några hundra meter bort till pirhuvudet där det finns en flytbrygga. Platsen täcks inte av de övervakningskameror som finns vid Polar Nanoqs kajplats.

Här ska enligt RÚV:s uppgifter den misstänkte gärningsmannen ha gått till attack mot Birna Brjánsdóttir. Enligt den preliminära rättsmedicinska rapporten ska hon ha utsatts för kraftiga stryptag. Men de var alltså inte dödande.

När den misstänkte gärningsmannen gör sig av med Birna Brjánsdóttir är hon inte död. Om den misstänkte visste detta är oklart.

När Birna Brjánsdóttir försöker försvara sig mot gärningsmannen får hon flera sår. Blodspår från henne hittas också senare i bilen. Polisen tror dock inte att något vapen har använts. Det finns inga bekräftade uppgifter om att gärningsmannen ska ha försökt förgripa sig på henne i bilen.

Klockan 7 kör mannen från hamnen och återvänder först 11.30. Det är då han misstänks ha gjort sig av med kroppen på en hittills okänd plats på sydkusten. Därefter ska han ha försökt rengöra bilen från alla spår.

Obduktionsrapporten är ännu inte klar. Den väntas bli färdig i veckan. RÚV uppger dock att polisen är säker på sin sak och att den inte kommer att förändra bilden av händelseförloppet.

Den misstänkte förhördes senast i onsdags dagen före häktningsförhandlingen i Héraðsdómur Reykjaness. Rätten beslutade om ytterligare två veckors häkte i isolering. Mannen har överklagat beslutet till Hæstiréttur Íslands. Besked väntas i dag. Beslutet kommer inte att bli offentligt i och med att det anses innehålla känslig information från utredningen.

Några nya förhör är inte planerade med den misstänkte.

Den andre sjömannen försattes på fri fot i torsdags. Han är dock fortfarande misstänkt, men inte för att ha varit inblandad i Birna Brjánsdóttirs död. Polisen har inte uteslutit att hon skulle ha kunnat utsatts för våld innan männen stannar med hyrbilen vid Polar Nanoq på lördagsmorgonen. Om hon attackerats innan dess skulle den andre sjömannen ha kunnat vara delaktig. I dagsläget finns det dock inget som tyder på det.

I söndags genomsökte ett sextiotal poliser och räddningsarbetare kuststräckan från Herdísarvík i väster till Selvogur i öster. Förhoppningen var att hitta Birna Brjánsdóttirs tillhörigheter som klädesplagg och mobiltelefon. Inga nya fynd gjordes dock.

De undersökte också området vid Vogsós söder om Hlíðarvatn eftersom det betraktas som en möjlig dumpningsplats. Vid bron över Ósinn - den å som leder från sjön till havet - är sikten fri åt alla håll. Här skulle gärningsmannen ha kunnat stanna i mörkret i förvissning om att inga bilar fanns på flera minuters avstånd. Därmed skulle gärningsmannen ha tillräckligt med tid för att göra sig av med kroppen utan att riskera att bli överraskad. Inte heller här hittades några spår.

En som reagerat starkt på Birna Brjánsdóttirs försvinnande är den grönländska kvinna som 2011 anmälde den misstänkte sjömannen för våldtäkt. Hon berättar i Fréttablaðið att hon befann sig på en fest där hon råkade somna. Hon vaknade när mannen låg ovanpå henne.

Kvinnan berättar att det fanns bevisning mot mannen i form av sperma. Mannen förnekade att det skulle ha rört sig om en våldtäkt och hävdade att samlaget var frivilligt. Han fick stöd av en släkting som i sitt vittnesmål sade att kvinnan var med på att ha sex. Detta vittnesmål ska ha varit avgörande för att mannen friades.

Hon säger i Fréttablaðið att många som känner till händelsen har kontaktat henne efter Birna Brjánsdóttirs försvinnande. Det har fått henne att må dåligt på nytt.

Uppdatering 13.15: Hæstiréttur Íslands har på förmiddagen beslutat att den misstänkte sjömannen ska sitta häktad i ytterligare två veckor.

Här kan du läsa mer om Birna Brjánsdóttirs död.