onsdag 1 februari 2017

Fortsatt hård isländsk kritik mot Donald Trump

Isländska ministrar fortsätter att kritisera Donald Trumps inreseförbud och flyktingstopp. Men när USA:s nya politiska linje diskuterades i alltinget i går fick utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son skarp kritik. Gröna vänsterns Rósa Björk Brynjólfsdóttir ansåg att hans fördömanden både kom för sent och var för svaga.

Donald Trumps beslut att införa flyktingstopp och inreseförbud för vissa nationaliteter har redan väckt starka reaktioner. Flera isländska ministrar och ledande företrädare för samtliga oppositionspartier har dömt ut presidentens agerande som diskriminerande och kontraproduktivt.

Meisam Rafiei blev i måndags den första islänningen som drabbades av inreseförbudet. Han har både isländskt och iranskt medborgarskap. Han kom till Island 2011 för att bli taekwondo-tränare. Året därpå fick han isländskt medborgarskap. Meisam Rafiei tävlar också för det isländska landslaget.

I måndags gick Meisam Rafiei ombord Wow Airs flyg från Keflavík till San Francisco. Därifrån skulle han resa vidare till en tävling i Las Vegas. Både han och flygbolaget hade först fått beskedet att han skulle tillåtas resa in i USA. Men precis innan planet skulle lyfta kom ett telefonsamtal från amerikanska myndigheter. Beskedet var att Meisam Rafiei inte skulle få resa in i landet.

Meisam Rafiei tvingades att lämna planet. Wow Air ansåg sig inte ha något annat val eftersom flygbolaget annars skulle riskera att bli av med flygtillståndet.

I går ändrades beslutet. Personer som har dubbla medborgarskap får resa in i USA. Meisam Rafiei hoppas nu hinna fram till den tävling som börjar i morgon.

När alltinget i går debatterade utvecklingen i USA var det bland annat mot bakgrund av turerna kring Meisam Rafiei. Pawel Bartoszek, alltingsledamot för Renässans, sade att det var det isländska parlamentet som fattade beslut om medborgarskap - och inte andra länder. Han ansåg att det var oacceptabelt att USA gjorde skillnad på medborgare efter födelseland.

Gröna vänsterns Rósa Björk Brynjólfsdóttir kritiserade utrikesminister Guðlaugur Þór Þórðar­son för sena och svaga reaktioner på Donald Trumps politik. Han togs i försvar bland annat av Jóna Sólveig Elínardóttir, alltingsledamot för Renässans och ordförande för utrikesnämnden. Hon sade att reaktioner präglade av vrede inte skulle förbättra situationen.

Inför mötet hade både Gröna vänstern och Piratpartiet efterlyst kraftfulla fördömanden. Guðlaugur Þór Þórðar­son kunde berätta att han tidigare på dagen träffat Benjamin Ziff från utrikesdepartementet. Där protesterade han mot inreseförbudet. I ett uttalande beskrev Guðlaugur Þór Þórðar­son presidentens politik som oamerikansk:
"USA har alltid, och före de allra flesta, med öppna armar tagit emot invandrare som där har präglat samhällets natur på ett mycket positivt och avgörande sätt. Presidentens direktiv är därför mycket långt ifrån vad vi har vant oss vid från USA och de värderingar som vi har gemensamma. I det döljer sig en stor besvikelse och det var därför viktigt att framföra budskapet på ett tydligt sätt och utan mellanhänder."
Smári McCarthy, alltingsledamot för Piratpartiet, efterlyste i debatten en samrådsgrupp som skulle bemöta Donald Trumps politik. Han beskrev presidenten som en kraft som bekämpade demokrati och västerländska värderingar:
"Detta är krafter som underblåser utlänningshat och religiös fanatism och ingen vet hur långt de kommer att gå."
Partikamraten Þór­hild­ur Sunna Ævars­dótt­ir var den som stod för den hårdaste kritiken mot Donald Trump. Hon befarade att han skulle börja använda sig av tortyr i stor skala:
"Jag är bekymrad över att USA:s president är en fascist, kvinnohatare och rasist. Men jag är särskilt bekymrad över USA:s presidents uttalade vilja att åter införa tortyr, vilket är ett brott mot mänskligheten och krigsförbrytelser som bryter mot FN:s överenskommelse mot tortyr, Genèvekonventionen och Romkonventionen."
Guðlaugur Þór Þórðar­son svarade att protester bäst framfördes utan värdeladdade ord. I stället trodde han att en saklig diskussion med USA skulle ha bäst förutsättningar att lyckas.

Även statsminister Bjarni Benediktsson har kommenterat Donald Trumps inreseförbud och flyktingstopp. Han säger till RÚV att han inte tror att terrorhotet mot USA minskar på grund av inreseförbudet:
"Jag beklagar djupt att man bestämt sig för att gå denna väg. Jag anser att detta snarare visar uppgivenhet inför ett problem som världens länder är eniga om att bekämpa, det vill säga terroristhotet, men det kan aldrig vara rätt att diskriminera människor efter ursprung eller religion med metoden att säga att alla från berörda länder inte får resa fritt till landet."
Här kan du läsa mer om reaktioner mot Donald Trump.