tisdag 21 februari 2017

Gröna vänstern fortsatt störst på Island

Med 27 procent av väljarstödet behåller Gröna vänstern positionen som Islands största parti. Samtidigt fortsätter Piratpartiets nedåtgående trend. Stödet för partiet är nu 11,9 procent - den lägsta siffran på över två år. Både Renässans och Ljus framtid ligger precis ovanför femprocentsspärren. Det visar en opinionsmätning utförd av MMR.

I MMR:s förra mätning noterades Gröna vänstern inte bara för den högsta opinionssiffran på åtta år. Det var dessutom första gången på lika länge som partiet var Islands största. Senast det hände var i januari 2009.

Gröna vänstern ligger nu kvar på 27 procent av väljarstödet. Siffran är alltså oförändrad jämfört med den undersökning som slutfördes tio dagar tidigare.

Självständighetspartiet närmar sig Gröna vänstern, men är alltjämt näst största parti. Partiet får nu 24,4 procent, en uppgång med 0,6 procentenheter.

Piratpartiets nedåtgående trend ser ut att fortsätta. Partiet behåller visserligen ställningen som tredje störst på Island, men backar med 1,7 procentenheter. Piratpartiet får nu 11,9 procent. Det är partiets sämsta opinionssiffra hos MMR på drygt två år.

Framstegspartiet ökar med 1 procentenhet till 10,7 procent.

Socialdemokraterna ökar med 2,2 procentenheter till 10 procent. Opinionssiffran är partiets bästa på ett halvår. Och det är lika länge sedan som stödet för Socialdemokraterna var tvåsiffrigt.

Både Renässans och Ljus framtid ligger bägge nära femprocentsspärren trots att båda partierna ökar något. Renässans får 6,2 procent, en ökning med 0,6 procentenheter. Ljus framtid får 5,4 procent, en uppgång med 0,1 procentenhet.

Störst utanför alltinget är Folkets parti med 2,6 procent, en tillbakagång med 1 procentenhet.

Gryning får 0,6 procent (-1,1), Isländska folkfronten 0,4 procent (-0,2), Humanistpartiet 0,2 procent (-0,1) och Folkfronten 0,1 procent (-0,6).

Stödet för regeringen ökar med 2,3 procentenheter. Det är nu 34,9 procent som står bakom trepartikoalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.