fredag 10 februari 2017

Gröna vänstern största partiet på Island

Gröna vänstern tar ett rejält kliv uppåt och är nu störst på Island. Hela 27 procent av väljarkåren sympatiserar med partiet. För Gröna vänstern är det den högsta opinionssiffran på åtta år. Samtidigt minskar stödet för de tre regeringspartierna Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Det visar den senaste mätningen från MMR.

I slutet på januari 2009 var det 28,5 procent av väljarna som sympatiserade med Gröna vänstern. Under de drygt åtta år som gått sedan dess har den högsta opinionssiffran varit 26,1 procent. Det var i maj 2010.

Nu ökar väljarstödet för Gröna vänstern till 27 procent, en uppgång med 5 procentenheter jämfört med MMR:s föregående mätning. Siffran är alltså partiets bästa på åtta år. Det är dessutom första gången på lika lång tid som Gröna vänstern är större än Självständighetspartiet.

Självständighetspartiet har hos MMR varit största parti sedan slutet av september förra året. Innan dess var det Piratpartiet som lockade flest väljare. Nu är Självständighetspartiet näst största parti med 23,8 procent, en minskning med 0,8 procentenheter.

Även de två övriga regeringspartierna, Renässans och Ljus framtid, fortsätter att backa. Renässans tappar 1,2 procentenheter till 5,6 procent och Ljus framtid förlorar 1,7 procentenheter till 5,3 procent.

Piratpartiet ligger still på 13,6 procent, Framstegspartiet minskar 2,7 procentenheter till 9,7 procent och Socialdemokraterna ökar 0,8 procentenheter till 7,8 procent.

Störst utanför alltinget är Folkets parti som ligger kvar på 3,6 procent. Därefter följer Gryning med 1,7 procent (+0,1), Folkfronten med 0,7 procent (+0,5), Isländska folkfronten med 0,6 procent (+0,5) och Humanistpartiet med 0,3 procent (-0,2).

Det är nu 32,6 procent som ger sitt stöd till koalitionen mellan Självständighetspartiet, Renässans och Ljus framtid. Det är en tillbakagång med 2,4 procentenheter. Stödet för regeringen är alltså något lägre än för de tre regeringspartierna tillsammans.

Här kan du läsa mer om opinionsläget.