söndag 5 februari 2017

Heiða Björg Hilmisdóttir vald utan motkandidat

Heiða Björg Hilmisdóttir är ny vice ordförande för Socialdemokraterna. Hon valdes utan motkandidat vid gårdagens partistyrelsemöte i Mosfellsbær. Partiledaren Logi Már Einarsson sade i sitt tal att partiets kräftgång inte kan skyllas på väljarna. Han beklagade också att fempartiregeringen med Piratpartiet, Gröna vänstern, Renässans och Ljus framtid inte blev verklighet.

När Oddný G. Harðardóttir hoppade av posten som ordförande efter Socialdemokraternas sämsta val någonsin gick uppdraget till Logi Már Einarsson. Kommunpolitikern från Akureyri var sedan tidigare vice ordförande och hade nyss valts in i alltinget.

Vid gårdagens partistyrelsemöte i Mosfellsbær valdes Heiða Björg Hilmisdóttir till ny vice ordförande. Hon var ensam om att kandidera till posten. I dag representerar hon partiet i kommunfullmäktige i Reykjavík. Hon är också ledare för kvinnoförbundet.

Att Heiða Björg Hilmisdóttirs kandidatur inte skulle utmanas var väntat. Med en manlig ordförande från Akureyri var det givet att den näst tyngsta posten skulle gå till en kvinnlig politiker från huvudstadsregionen. Och det är just i Reykjavík som Socialdemokraterna har sitt starkaste fäste.

I sitt tal sade Logi Már Einarsson att det fanns goda skäl för partiet att se ljust på framtiden. Att så många vände sig till Socialdemokraterna under regeringsförhandlingarna såg han som ett positivt tecken. Samtidigt beklagade han att fempartikoalitionen med Gröna vänstern, Piratpartiet, Renässans och Ljus framtid inte blev verklighet.

Fempartikoalitionen hade enligt Logi Már Einarsson varit det bästa alternativet för Island. Dessutom ansåg han att det visat sig under förhandlingarna att de deltagande partierna inte hade lyckats bättre i sina förhandlingar med andra konstellationer.

Vidare talade han om att det var meningslöst att blicka tillbaka och leta efter syndabockar. Inte heller lönade det sig att tala om ett stort stöd för socialdemokratiska värderingar om väljarna inte röstar på partiet. Logi Már Einarsson menade att partiet tycktes ha tappat kontakten både med väljarna och grupper som traditionellt röstat på Socialdemokraterna.